Водещите новини! Дават ли спецслужбите ни надеждна информация? САЩ с люто предупреждение към Китай заради Русия (и още…)

  • 09 март 2022 19:11

  • 2375
  • 2
Водещите новини! Дават ли спецслужбите ни надеждна информация? САЩ с люто предупреждение към Китай заради Русия (и още…)
© Getty Images/Novini.bg

*** Водещите вечерни новини на 9 март ***

 

„Нашата загриженост е свързана с това, което сме чули тук през последните седмици. Смятаме, че от българските служби информацията, която постъпва, не винаги е коректна”, каза Атанас Атанасов. 

Той даде за пример няколко извода, които спецслужбите са предоставили на закрито заседание на Народното събрание през януари, преди да започне войната в Украйна:

1). В краткосрочен план не следва да се очаква мащабен военен конфликт
2). Мащабна рискова офанзива срещу Украйна е нереалистична в следващите месеци.
3). Пълномащабен военен конфликт не следва да се очаква.
4). Мащабна бежанска вълна не следва да се очаква.

ДБ смятат, че спецслужбите ни не дават надеждна информация

***

Китайските компании могат да се сблъскат с унищожителни действия на САЩ, ако откажат да се съобразят с антируските санкции, това заяви министърът на търговията на САЩ Джина Раймондо.

„[…]Но ако САЩ установят, че такава корпорация като например производителя на полупроводници SMIC в Шанхай доставя до Русия, те „просто ще я затворят и няма да допуснат използването на софтуера и хардуера ѝ", категорична беше Раймондо.

„Това ще нанесе опустошителен удар върху възможността на Китай да произвежда тези чипове“, предупреди министърът на търговията на САЩ“.

САЩ с люто предупреждение към Китай заради Русия

***

За Беларус се въвежда забрана за достъп до международната разплащателна система SWIFT, след като по-рано бе решено достъпът да бъде спрян частично за някои руски банки. Санкциите обхващат притежанието на криптовалути, както вече бе решено от европейските финансови министри.

Разширяват се съществуващите финансови санкции срещу Русия.

Ограниченията по SWIFT засягат "Белагропромбанк", банка "Дабрабыт" и Банката за развитие на Беларус, както и техните беларуски филиали. Въвежда се забрана на преводи от и към Централната банка на Беларус, свързани с управлението на резерви или имущество, и предоставянето на бюджетни средства за търговия и инвестиции в Беларус.

ЕС изключи Беларус от системата SWIFT

***

Чета ежедневни, целенасочено злонамерени (както се казва сега - хибридни) внушения, че без Русия и нейните ресурси, Европа, видите ли, няма да оцелее. Само в Русия, видите ли, има енергоносители, само там и никъде другаде по белия свят, се намират находища на природни ресурси. Включително, че и без руската пшеница европейците нямало да има какво да ядат“, пише той.

Какви са фактите, според Панайотов:

Панайотов: По-спокойно с манипулациите за икономическата незаменимост на Русия

***

Великобритания изпраща ракети земя-въздух на Украйна?

***

„Вземете възможно най-бързо решение, пратете ни самолети!", заяви Зеленски в ново видеопослание, качено в канала му в "Телеграм". Той призова незабавно да се разгледа полското предложение.

Варшава, която не иска да изглежда като страна в руско-украинския конфликт, предложи да прехвърли тези самолети на Вашингтон, за да бъдат изпратени после те в Киев, но САЩ бързо прецениха това предложение като неосъществимо.

Зеленски към Запада: Вземете възможно най-бързо решение, пратете ни самолети!

***

Кремъл се опитва да напише Сезон 2 на сериала на HBO „Чернобил“…?

Спряха електрозахранването в атомната централа в Чернобил

***

„АЕЦ "Чернобил" ще бъде включена към резервните  генератори на ток, работещи с дизелово гориво. Това ще обезпечи доставянето на електричество за 48 часа", допълни министърът, цитиран от УНИАН.

По думите на Кулеба след това има вероятност да се изключат системите за охлаждане и това да доведе до изтичане на радиация. "Владимир Путин унищожава нашата планета", заяви той.

Външният министър на Украйна: Владимир Путин унищожава планетата ни

***

„Руските окупационни сили хвърлиха няколко бомби върху детската болница в града. Разрушенията са колосални“, пише в съобщението.

Отбелязва се, че броят на жертвите все още не е известен.

Градският съвет на Мариупол: Руските сили са бомбардирали и разрушили детска болница

***

Фантасмагории на толкова много нива, че човек започва да се чуди какво им сипват във водата в Кремъл…

Захарова: НАТО ни провокира

***

Русия за изпращането на изтребители на Украйна: Това ще е крайно нежелателно и потенциално опасно

***

Министър-председателят Кирил Петков свика днес заседание на Съвета по сигурността. Обсъдена беше обстановката в региона на Източна Европа във връзка с рисковете, произтичащи от войната в Украйна, както и възможните сценарии за развитие на ситуацията.

Съветът по сигурността обсъди възможните сценарии на войната в Украйна

***

БСП връща стрелките назад… горите са сладка хапка

„Мога да разкажа за не един абсурден проблем. От ПП вече сме задали няколко въпроса към министъра на земеделието относно назначенията в горските стопанства, но той мълчи, не отговаря и крие информацията. 

В Североизточното държавно горско стопанство е назначен бивш общински съветник от БСП, който е осъждан. 

В останалите стопанства се назначават общински съветници и симпатизанти на БСП, които нямат нищо общо с горите. Връщат се и кадри на ГЕРБ, които бяха уволнени по времето на служебните правителства на Румен Радев след наши разследвания. 

Най-големият проблем е, че в момента се махат най-ценните кадри в горските стопанства и се назначават кадри, които нямат нищо общо с горите", обяви Дунчев.

Депутат от ПП с яростна атака към БСП и земеделския министър: Извършват скандални назначения в горските стопанства и въртят схеми

***

Властите в Чикаго откриха изчезналия в средата на декември миналата година Петко Янков.

27-годишният българин беше в неизвестност от 16 декември 2021 г. когато майка му открива апартамента, в който живеят празен и личните му вещи и телефон на масата в кухнята.

Тялото на младият мъж е открито едва в понеделник вечерта – почти три месеца след неговото изчезване. Изглежда, че Петко сам е сложил край на живота си като се е обесил.

Намериха обесен българин, изчезнал в Чикаго през декември

***

Първият човек с присадено ГМО-сърце от прасе почина. Дейвид Бенет, който страдаше от сърдечно заболяване, живея два месеца след операцията.

Лекарите съобщиха, че няколко седмици състоянието му било стабилно, но рязко се влошило преди няколко дни, предаде БНТ.

Почина човекът, на който присадиха сърце от прасе

***

 

Последвайте канала на

Novini.bg
2375 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.03.09 | 19:46

1
Лошо

2022.03.09 | 19:46

2
Гн Петков изхвърли Нинова,не сме гласували за бсп.Щом слага от герб деректори в горските стопанства.Пак ще дойдат избори,ще бъдете като ИТН.

Добави коментар

Водещи новини