Как България ще се погрижи за децата бежанци

  • 09 март 2022 08:42

  • 751
  • 3
Как България ще се погрижи за децата бежанци
© Getty Images/Guliver (архив)

В момента се координираме с граничните пунктове, както и с различни канали, по които тече информацията за броя на децата бежанци. Това каза Елеонора Лилова, председател на Държавната агенция за закрила на детето за „Денят започва“.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13586

„Република България е страна, която е ратифицирала конвенцията на ОНН за правата на детето и според нашето законодателство всички деца на територията на страната ни се ползват с еднакви права. Не бива да се делим по произход и трябва да си помагаме помежду си, защото всички сме хора на тази земя“, допълня тя.

Правителственият самолет прибира в България 68 бежанци от Украйна

Лилова изясни, че в България функционира националната телефонна линия за деца 116-111 към Държавната агенция за закрила на детето. На нея всеки може да се информира, консултира и да получи психологическа подкрепа за деца. Линията е в подкрепа на всички деца и семейства, включително и за бежанците.

„Свързахме се с посолството на Украйна в България и предложихме възможността да излъчим доброволци-преводачи, които при необходимост да помагат на нашите психози-консултанти на Националната телефонна линия за деца. Това е българският телефон, който има бърза връзка със 112 и към всички 147 дирекции социално подпомагане“, допълни тя.

Лилова съобщи, че много украинци се обаждат на националната ни линия и споделят нужди с базовите тревоги на бягащите от войната.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
751 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
scarface

2022.03.09 | 10:12

3
Ще храним с наще пари от данаците чуждите честито
scarface

2022.03.09 | 10:10

2
Първо за украинците после за циганите и ако остане нещо за българите това е схемата милата ни родина страна.

2022.03.09 | 09:35

1
ПЪРВО ДА СЕ ПОГРИЖИ ЗА СВОИТЕ, ПОСЛЕ ЗА ЧУЖДИТЕ

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини