Ето как ще влизат у нас домашните любимци на украинците

  • 28 февруари 2022 10:45

  • 1099
  • 2
Ето как ще влизат у нас домашните любимци на украинците
© Bulphoto/архив

Във връзка с извънредната ситуация в Украйна, Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е установила улеснена процедура за влизане на територията на Европейския съюз (ЕС) през Република България на домашни любимци, придружаващи пътници (граждани на ЕС, Украйна и други държави, извън ЕС) с нетърговска цел, които не са изпълнили изискванията на регламента на Европейския парламент и на Съвета от 12 юни 2013 година относно движението с нетърговска цел на домашни любимци. Това посочват в съобщение от БАБХ.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13114

Съгласно изискванията на регламента домашните любимци, пътуващи с нетърговска цел за държави в ЕС от страни извън него са: идентифицирани (микрочип); придружени от паспорт; придружени от здравен сертификат, издаден от ветеринарните власти на Украйна; ваксинирани срещу бяс; наличие на изследване за титър на антитела срещу бяс. Тестът трябва да се извърши върху проба, взета от упълномощен ветеринарен лекар най-малко 30 дни след датата на ваксинацията срещу бяс и не по-малко от три месеца преди датата на придвижване. Тестът трябва да измерва ниво на неутрализиращо антитяло срещу вируса на бяс в серум, равно или по-голямо от 0,5 IU/ml;  третирани срещу  Echinococcus multilocularis, извършено не повече от 120 часа и не по-малко от 24 часа преди времето на планираното влизане в България.

Улеснената процедура дава възможност на стопаните на домашни любимци, които не отговарят на едно или повече от условията, да ги превозят, като подадат уведомление за влизане на територията на България или друга държава членка на граничните пунктове.

В случай на престой на територията на България, животните ще бъдат поставени под изолация и официален контрол, до изпълнение на горепосочените изисквания от регламента.

При транзит през територията на страната БАБХ ще издаде разрешително за преминаване. В него ще бъде посочено изискването (или изискванията), на което домашният любимец не отговаря, с цел уведомяване на държавата членка на крайна дестинация.

При нужда от допълнителна информация, гражданите могат да използват следния електронен адрес: ukraine@bfsa.bg 

Последвайте канала на

Десислава Станева
1099 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Ани

2022.02.28 | 11:42

2
За мен беше полезна.
Рахан

2022.02.28 | 10:57

1
Деси, ще вземеш ли хонорар за тази свръх важна информация?

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини