Фандъкова замерва звука от джамията

  • 14 юни 2012 13:48

  • 778
  • 0
Фандъкова замерва звука от джамията
©

Звукът от джамията в София бе намален, след като миналата година в общината имаше сигнал и проверка за това, съобщи кметът на столицата Йорданка Фандъкова по повод протестите на "Атака" и ВМРО. Оттогава насам при мен сигнал не е подаван, посочи още кметът.

Фандъкова обеща да се запознае с декларацията на протестиращите срещу силния звук и ако отново има твърдения, че се нарушава обществения ред, ще има нова проверка.

Тя обаче изтъкна, че София е символ на религиозната толерантност от векове и трябва да запази това, "а не да правим пиар акции и да трупаме политически дивиденти."

В продължение на три години Йорданка Фандъкова не предприема мерки за спиране на озвучителните уредби на джамията „Баня башъ”, твърдят от "Атака". Според тях предишният кмет Бойко Борисов също в продължение на четири години не е приложил нормативите и не е спрял противозаконовото озвучаване на софийската джамия, въпреки над 30 000 подписа против външното озвучаване на джамията, събрани от партия „Атака” още през 2006 г., се казва в Отворено писмо от Централния сбор на партията до кмета на София Йорданка Фандъкова, до българските и чуждестранни медии, до общинските съветници в Столична община.

Според Нормативна уредба №1 за обществения ред и опазването на общинските имоти на територията на Столична община кметът е задължен да предприеме действия за премахване на озвучителната система на джамията, която е поставена в нарушение на закона. Чл.2 от наредбата гласи: „Забранява се викането, пеенето и шумния говор и използването на озвучителни системи на обществени места.” Софийската джамия продължава да озвучава своите петъчни молитви използвайки неправомерно озвучителни системи в центъра на София

Силният глас на имама, който звучи на запис смущава жителите в района на джамията, натрапвайки ислямски послания на живущите и преминаващите граждани, които нямат нищо общо с исляма. Тази агресивност и показност при насаждане на мюсюлмански религиозни послания, грубо нарушава правата на православните християни, и изповядващите друга религия , които живеят и работят в района на джамията. Напомняме, че в непосредствена близост до джамията се намира и софийската синагога, от която също има оплаквания от силното и натрапчиво външно озвучаване на минарето, пише в отвореното писмо.

Последвайте канала на

Novini.bg
778 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини