Дали Луганск и Донецк ще имат същата съдба като Крим - да станат част от Руската федерация?!

  • 23 февруари 2022 10:14

  • 1681
  • 0
Дали Луганск и Донецк ще имат същата съдба като Крим - да станат част от Руската федерация?!
© pixabay, личен архив

Коментар за novini.bg на проф. Владимир Чуков, известен арабист, университетски преподавател и учен в областта на политиката на Близкия Изток и исляма. Коментарът му днес е затова как една държава и една непризната организация подкрепят решението на руския президент Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 за признаването на Донец и Луганск – Сирия и йеменските бунтовници хути.

Вчера Дамаск обяви подкрепата си за решението на руския президент Владимир Путин

да признае "независимостта" на украинските региони Донецк и Луганск, които се контролират от проруските сепаратисти, съобщава сирийската информационна агенция САНА.
В своята декларация президентството дава да се разбере, че позицията му по отношение на регионите Луганск и Донецк е била обявена още преди около два месеца. Това е станало по време на посещение на руска парламентарна делегация в Дамаск. Тя е била ръководена от Дмитрий Саблин, депутат в руската Дума и включваща в състава си представители на сепаратистките „републики“. Наблюдатели добавят, че още тогава се е разбрало за плановете на Москва по отношение на Донецк и Луганск. По време на посещението е било договорено и създаването на специални отношения между двете страни. Както отбеляза външният министър Фейсал Микдад, „Сирия вече развива търговски отношения с двете държави“.

Не е ясно засега как точно ще бъдат структурирани отношения между Дамаск и украинските сепаратисти. Вероятно те ще бъдат част от вече установените и активизирани отношения между Сирия и окупиран Крим /както и непризнатата република Абхазия, отцепена от Грузия/. Ако това стане, е възможно двете „републики“ и Крим да се превърнат в един икономически регион. Остава въпросът дали ще бъде „отхапан“ коридор между двете „републики“ и Крим, така че пристанището в Севастопол да бъде превърнато в експортна точка на продукцията на промишлените предприятия в Донбас. Ако бъдат канализирани подобен тип отношения,

може би Луганск и Донецк ще имат същата съдба като Крим, а именно да се превърнат в част от Руската федерация.

На този етап се очаква решението на руското МИД в какви граници ще бъдат признати двете сепаратистки „републики“. Територията, която контролират сепаратистите не отговаря на административните граници на областите Донецк и Луганск в рамките на украинската държава. Тя е по-малка, тъй като част от нея остана под властта на Киев.

Очевидно е, че Сирия е част от дългата фронтова линия, която изгради Москва на украинския фронт. Той започва от Беларус /съвсем наскоро Русия изпрати в Сирия беларуски военен контингент, за което писа the Foreign Insider/, минава през Донецк и Луганск, после през Крим и накрая достигна до Сирия. Преди седмица на посещение в Хмеймим и Дамаск беше руският военен министър Сергей Шойгу. Вчера се чакаше същото да направи и неговият колега Сергей ЛавровСергей ЛавровСергей Викторович Лавров е руски дипломат, като от 2004 година е министър на външните работи, но той беше забелязан на заседанието на Съвета за национална сигурност на Руската федерация.   

Запознати напомнят, че докато текат военни учения на трите фронта,

заобиколили Украйна, около 50 руски военни кораби извършваха военни маневри в сирийски води, по-специално в близост до ВМС-база в Тартус.

В същото време членът на ръководството на йеменските, проирански бунтовници Мохамед Али Хути, които контролират столицата на Йемен-Сана, написа в туитер, че неговото „правителство“ подкрепя решението на руския президент Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 да признае независимостта на Донецк и Луганск.

Паралелно с това верният на Москва чеченски лидер Рамзан Кадиров, чиито бойци воюват заедно с руските войници както в Сирия, така и в Украйна шумно заяви своята подкрепа за акта на Путин.    
 

Последвайте канала на

Аделина Делийска
1681 0

Свързани новини

Водещи новини