Лозарите излизат на протест - блокират с трактори важни пътни артерии

  • 22 февруари 2022 18:56

  • 3283
  • 1
Лозарите излизат на протест - блокират с трактори важни пътни артерии
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

От „Национално сдружение на българските лозари“ обявиха, че техни членове от цялата страна ще блокират с трактори и коли важни пътни артерии на страната в района на градовете Пловдив, Монтана, Плевен, Поморие и Харманли. Мероприятието ще се състои на 25.02.2022 г. (петък) и ще продължи два часа, от 08:30 ч. до 10:30 ч.

На всяка една от посочените локации за провеждане се очаква да присъстват над 200 души с 20 трактора и 20 автомобила. Целта на мероприятието е настояване към управляващите в лицето на Министерство на земеделието и Народното събрание да обърнат внимание на лозарския сектор у нас, който през последните години преживява един от най-тежките си периоди. 

Министър Иванов към лозарите: Лозаро-винарският сектор е приоритет за нас

За разлика от други сектори ние не получаваме подпомагане нито за торове, нито за препарати за растителна защита. След редица срещи между представители на нашето сдружение и лица от МЗм ни бе обещано финансова помощ през 2022 г. в размер на 30 млн. лв. за винени лозя и 2.5 млн. лв. за десертни лозя, което обещание не бе спазено. Гръмките изявления по време на коалиционните преговори между четирите управляващи в момента партии, в които наши представители също взеха участие, че ще има промяна и всички ръководители на агенции ще бъдат избирани публично, прозрачно и с конкурс, отново потънаха в нищото, добавят от сдружението на лозарите.

Конкретните им настоявания са:

- Субсидирането на българските лозари с 300лв./дка за реално отгледано лозе;

- Смяна на изпълнителния директор на Изпълнителна агенция на лозата и виното, Красимир Коев, и провеждане на прозрачен конкурс при избора на нов изпълнителен директор;

Протест на винопроизводители блокира изход на Поморие

Отново бихме искали да припомним, че България е последна в ЕС по субсидиране на лозарството с 13.50 евро/декар годишно. В останалите страни в ЕС субсидиите достигат 200-300 евро/декар годишно. Това поставя българските лозари в крайно неконкурентно положение, имайки предвид един от основните принципи на ЕС за свободно движение на стоки и услуги. Бидейки най-голямата браншова организация в лозарския сектор у нас, имаме отговорността и задължението да защитаваме интересите на нашите членове и всеки лозар в страната, завършват от „Национално сдружение на българските лозари“.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3283 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Еми...

2022.02.22 | 19:06

1
E6a ви у "бизнеса", само можете да цоцате държавно.

Добави коментар

Водещи новини