От октомври за всички торбички ще се плащат 35 ст.

  • 12 юни 2012 20:21

  • 1112
  • 2
От октомври за всички торбички ще се плащат 35 ст.
©

Oт 1 октомври всички полиетиленови торбички в магазините вече ще се заплащат по 35 ст., пише "Дневник."

Това предвижда промяна в наредбата за екотаксите за продукти, образуващи отпадък. Поправките, подготвени от Министерството на околната среда, ще бъдат гласувани утре на редовното заседание на кабинета.

В момента продуктова такса се плаща единствено за най-тънките торбички с дръжки (под 15 микрона) и тя е 35 ст. Когато бе въведена миналата година търговците бързо преминаха на тънки торбички без дръжки и сега масово в такива се опаковат плодове и зеленчуци например.

Таксата бе въведена миналата година с цел да се ограничи употребата на торбите за еднократна употреба, с които се замърсяват много от градовете в страната. Идеята е по този начин да се толерира употребата на торби за многократна употреба. Първоначално таксата бе 15 ст., а от тази година бе повишена на 35 ст. Според наредбата от догодина тя ще нарасне на 45 ст., а през 2014 – на 55 ст.

Сега обаче таксата ще се разпростре за всички торбички, произведени от конвенционални полимери. От нея ще бъдат освободени само за биоразградимите, произвеждани от растителни продукти по българския стандарт EN 13432.

Производителите и доставчиците на полиетиленови торбички вече ще са длъжни и да докладват в Изпълнителната агенция по околна среда за пуснатите на пазара количества, за да има по-голяма проследимост и ограничаване на нерегламентирания внос на полимерни торбички, предвиждат още поправките в наредбата.

Правителственото намерение идва на фона на призиви на производители на найлонови торбички да се отложи облагането на всички техни продукти, тъй като бизнесът им ще бъде сериозно застрашен и част от мощностите ще фалират.

Последвайте канала на

1112 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2012.11.01 | 14:01

2
А такса, че дишаме, кога и колко? Все пак издишаме въглероден диоксид!
ицо

2012.11.01 | 14:01

1
Ми, да ви еба майката пък и на вас!!! По 35 ст. с цел да се ограничи употребата. Спрете, да ги произвеждате и всичко е ОК. Но,не.... Някой трябва да прави лапачка.

Добави коментар

Водещи новини