Полицаите натискани да представят неверни резултати

  • 12 юни 2012 11:09

  • 4105
  • 7
Полицаите натискани да представят неверни резултати
©

Голямата чат от полицаите са в активна възраст - между 30 и 40 години. Три четвърти от полицаите, които присъстват в нашата извадка, са женени. Доходите им са около средните или малко над средните - между 600 и 800 лева. Повечето от тях са с висше или средно специално образование.

Това каза пресконференция на Синдикална федерация на служителите в МВР на тема "Служителите в МВР: актуално състояние и рискове" Добромир Добрев – зам.-председател на УС на СФСМВР. Той представи резултатите от социологическо проучване за „мотивацията на българския полицай”, както и планираните от СФСМВР действия, целящи защита правата на служителите в МВР.

Половината полицаи декларират, че имат здравословни проблеми в момента. Близо една четвърт от полицаите са с хипертония, голям е делът и на хората, които са с бъбречни заболявания, язва и др., а всеки седми е с повече от едно заболявания.

60% от полицаите не са ползвали никакви болнични, но една пета от тях са ползвали повече от 5 дни през изминалата година, заяви Добрев.

Полицаите декларират, че възможностите за кариерно развитие са никакви или това са нелигитимни фактори, като връзки с висшестоящите или външни връзки, т.е. усилията не са техни лични. Всеки четвърти не е получавал допълнително обучение след встъпването им на длъжност. Най-често търсеното допълнително обучение е езиковото.

Относно нерегламентирания натиск от страна на висшестоящите: повече от половината знаят за такъв натиск. Измежду формите на нерагламентиран натиск е натиск за отчитане на неверни резултати.

Многое високо нивото на неудовлетвореност от осигуряване на базисни неща - дрехи и обувки. Полицаите също се оплакват, че не им се зачита, нито заплаща извънредния труд, който полагат.

Това е много притеснителна картина, полицаите са крайно демотивирани . Мерките и действията трябва да са извън страната на хората от МВР, допълни Добрев.

Ако искаме един служител на МВР да изпълнява качествено и съвестно задълженията си, той трябва да е добре материално осигурен, добре обучен, добре екипиран и добре мотивиран, добави Валентин Попов – председател на УС на СФСМВР. Той каза, че ще бъде изпратено писмо на министър председателят на Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, а копия от писмото - на вътрешния министър, на президента, на парламентарните групи и на партньори от ЕС.

Реално от ноември миналата година сме в протест, но сега ще предприемем нова форма на протест, която ще е свързана със социалния диалог и социалните действия на служителите на МВР. Смятаме да подхождаме избирателно занапред в участието в работни групи и изготвяне на документи. Нощния труд и труда по национални празници не се овъзмездява по никакъв начин. Сериозен демотивиращ фактор по отношение на обучението е, че завършилите задочно Школата на МВР са дискриминирани по отношение на редовното обучение, добави Валентин Попов.

Синдикалистите заявиха, че атакуват съдебно заповеди за регламентиране на нощния труд, както и за изплащане на вредни, атакуват и наредбите за кариерно обучение. Пред Комисията за защита от дискриминация те се жалват от представители на министерството на вътрешните работи, след като министърът не пожела да се споразумеем за заплащането на нощния труд. Според синдикалистите ще пострада авторитета на министъра на вътрешните работи Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа. В закона за МВР има лимит за времето на извънреден труд - 50 часа, което се заплаща. факт е обаче, че няма горна граница за времето, в което се полага извънреден труд. Факт е, че полицаите работят ангария, добави Попов.

Последвайте канала на

4105 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
sks

2014.11.04 | 22:56

7
Малеее! Всички полицаи имат оплаквания като престъпниците, когато ги арестуват:)))) Ма защо тези хора не се откажат да работят тази рискова професия:))))

2014.11.04 | 22:56

6
Че то в най-мощните частни фирми (онези в обръчите за които говори другарят доган) нещата не са по-различни! Това са едни миникомунистически системи, управлявяни по правилата и с порядките на добрия стар комунизъм..., или социализъм..., или каквото беше там! Какво остава до държавни структури и институции, където властва добрият стар ЧИНОВНИК - откърмен и израсъл служебно с гореспоменатите порядки! Та след всичко това някой учудва ли се, че сме в перманантен преход и капитализмът, който "градим" е някак ялов - комунистически капитализъм!?!
KNOW

2014.11.04 | 22:56

5
Аз съм финансист и съм с малка заплата. Но политиката при правене на бюджета в МВР е сбъркана.Трябва да се намали щата на полицията.Да се отделят средства за материалната им база и основни ремонти и за допълнителните им плащания и извънреден труд.Те отделят само за заплати и друго няма.Да има ПМС за изпълнението на бюджета им.

2012.07.05 | 11:41

3
Моите уважения, но направете разлика между полицаи и служители на МВР От МВР и дума не обелват колко точно са полицаите - то такова определение полицай няма, има нещо завоалирано като "Служители с полицейски правомощия" но разследващите полицаи /дознателите/ нямат полицейски правомощия, тогава?! В същото време разни домакини и тем подобни ходят с пищови на задника а жив престъпник не са виждали и те ли са полицаи???? Това Цв ЦВ отказва да го коментира и да го промени ... ще попитате защо? Много е просто в главните дирекции на МВР работят все "свои" хора, или "правилни" , а от полицаите на улицата те са наричани "чантаджии" Та тези хорица са назначавани на длъжности от ЦЦ или неговите преки заместници .... и са със заплати 2-3000лв. защото са най-висшестоящите в йерархията на МВР... А те полицаи ли са??? не та са си канцеларисти, чантаджии, вюйчовото, сваковото и т.н. методисти и др. като например шефката на българските документи за самоличност /паспортна служба/ която е комисар !!!!!!!!!! със заплата поне три пъти колкото е на редовия полицай. Та тези там хорица са си чиста администрация но половината са на държавна служба в МВР и когато ЦЦ реши да прави някаква реформа или нещо подобно задава това поръчение именно на тези мили хорица, а те ..... ми те сменят името на някоя структура /напр от РПУ в РУП/ и най-често сътворяват едни безумни текстове в ЗМВР, инструкции и нардби и заявяват, че са направили реформата. Да ама не, иначе трябва точно себе си да подложат на реформа -съкращения. Та кои и колко са полицаите. Тези които са на улицата, плюс тези от криминална в цялата страна в Районните управления са общо около 17 000 души, плюс СОТ, плюс Дознатели, плюс граничните полицаи и някои други общо за страната, хората които са пряко ангажирани в борбата с престапността са около 27 000 - 30 000 човека ....... Това е положението в МВР уважаеми , но никой от ръководството на МВР не го казва защото ще лъсне голата истина, че почти половината от служителите в МВР са администрация и половината от тях пък са на най-високите длъжности в МВР и вземат най-високите заплати Поздрави на всички които са разбрали горенаписаното а на останалите ... разгледайте щата на МВР в сайта

2014.11.04 | 22:56

4
като са толкова демотивирани защо се държат като еничери с нас по време на протести които са и в тяхна защита...? КОМПЛЕКСАРИ!!!

2012.06.13 | 22:01

2
"...ще бъде изпратено писмо на министър председателят на Бойко Борисов, а копия от писмото..." :)
ko3z

2012.06.13 | 16:27

1
ne moje takava otgovorna dlujnost da e taka nisko platena no ne moje i vseki vtori s vruzki da stava policai trqa mnogo seriozen podbor i vseki mesec da minavat prez detektor na lajata...koito e chitav i 1500 kinta sa mu malko

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини