В 491 приемни семейства няма настанени деца за отглеждане

  • 28 януари 2022 09:53

  • 290
  • 0
В 491 приемни семейства няма настанени деца за отглеждане
© Pixabay

В 491 от общо 1867 приемни семейства в България няма настанени деца за отглеждане. Данните са от анализ за предоставянето на социалната услуга „Приемна грижа”. С най-много незаети приемни семейства са областите Търговище,  Добрич и Ловеч, пояснява БНР.

Предоставянето на социалната услуга „Приемна грижа“ по проекта „Приеми ме“ се изпълнява от 2016 година.

За шест години настанените деца по проекта с предоставянето на услугата чрез общини доставчици от 28-те области на страната са над 6500. За този период заличените приемни семейства са 1146.

Агенцията за социално подпомагане изследва причините за заличаване, които основно са свързани с влошено здравословно състояние, промяна на местоживеенето, включително и напускане на страната, навършване на пълнолетие на приемното дете.

В други случаи заличаване е предприето заради установена лоша грижа или неуспешна адаптация на децата. За областите с постоянна висока незаетост основна причина са многото приемни семейства, които искат да се грижат за дете с различен профил от този, който е наличен  в съответната област, както и несъответствието между броят на приемните семейства и реалните потребности на дадена област.

Социалните работници от отделите „Закрила на детето“ и екипи по „Приемна грижа“ настояват за промени в нормативната уредба, с които да се регламентира максимален срок, в който приемното семейство може да бъде свободно по лични причини, както и максимален брой право на откази за настаняване на дете.

Последвайте канала на

Десислава Станева
290 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини