Почина легенда на българската естрада

  • 26 януари 2022 17:34

  • 182085
  • 0
Почина легенда на българската естрада
© pixabay

Почина една една от първите естрадни звезди на България – певицата Мария Косева. Тя бе съпруга на един от най-популярните актьори в последните десетилетия Никола Анастасов, съобщава "Телеграф"

Кариерата на Косева стартира в началото на 60-те години на миналия век заедно с Маргрет Николова, Мими Николова и Ирина Чмихова.

Между известните песни от репертоара ѝ са бразилската народна песен “Аве Мария”, италианската “Часовникът” от Д. Модуньо, българската “Любовта на юнгата” от Й. Цанков и др.” Към този списък от най-известни интерпретации се добавя и италианската песен “Сините канарчета”, тотален европейски хит в края на 50-те, още – “Сняг вали”, “Тримата ергени”.

Почина известен пловдивски бохем

През 1960 г. с оркестър „Мелоди” Мария Косева участва на младежкия фестивал в Букурещ, Румъния. С оркестър „Балкантон” с диригент Димитър Ганев и с оркестър “Мелоди” осъществява турнета в Русия, Германия, Югославия. Пее също така и с оркестъра на Вили Казасян.

Има редица самостоятелни участия на концерти и в телевизиите в Полша, Германия и Русия. През 1963 г. участва в международния естраден конкурс в Сопот, Полша. Тогава, след преминаване на първия тур от конкурса, пред нея стои дилемата дали да продължи да се състезава или да се отдаде на майчинството. Решението й е да се откаже от конкурса след раждането на първия си син.

Мария Косева проявява “пророчески” способности в началото на 60-те години спрямо младите си колеги Емил Димитров и Лили Иванова. В онези години Косева е “първа цигулка” на естрадния подиум, а Лили и Емил са “новобранци”.

Мая Йорданова
182085 0

Свързани новини

Водещи новини