Водещите новини! Официална визита на премиера в Северна Македония; какви обещания и ангажименти бяха поети (и още…)

  • 18 януари 2022 18:54

  • 3319
  • 4
Водещите новини! Официална визита на премиера в Северна Македония; какви обещания и ангажименти бяха поети (и още…)
© Novini.bg

*** Водещите вечерни новини на 18 януари ***

 

Първа официална визита на премиера в Северна Македония. Цялото събитие беше проследено през деня на живо от западната ни съседка от репортер на Novini.bg. 

Пред Министерски съвет на РСМ премиерът Петков бе посрещнат на официална церемония и с българския химн. 

С официална церемония и българския химн бе посрещнат премиерът Кирил Петков

***

По никакъв начин не поставяме под въпрос идентичността и езика на Република Северна Македония, заяви българският премиер Кирил Петков пред македонската телевизия Сител, цитиран от МИА.

Петков: Никой не оспорва правото на Северна Македония на идентичност

***

"Много се радвам да ви видя. Вие не сте балканци, идвате точно на секундата за срещата", пошегува се Пендаровски. "Как протичат срещите досега?", попита той Петков.

"И аз се радвам да ви видя. Всичко е пефектно и отлично", отговори му българският премиер, след което двамата позираха за обща снимка и се оттеглиха за разговор на четири очи.

Стево Пендаровски към Кирил Петков: Вие не сте балканци, идвате точно на секундата за срещата

***

Днешният ден протича абсолютно по план. Диалогът започна по най-конструктивния начин, както се надявахме да се случи. И двете страни показахме, че добросъседството става основен приоритет. Това каза пред журналисти в Скопие премиерът Кирил Петков, предаде репортер на Novini.bg.

Кирил Петков към критиците: С подхода ни към Северна Македония имаме реални резултати

***

Посещението на българския премиер в Северна Македония беше верният ход, защото вече имаме положително решение. Иначе има и реципрочност кой кого да посещава, така че беше ред на българската страна да направи такава визита. Това заяви в студиото на "Лице в лице" по Би Ти Ви говорителят на кабинета "Петков" Лена Бориславова.

Тя бе категорична, че диалогът между Северна Македония и България е двустранен процес и българското правителство няма да взима решения под натиск.

Темата за членството на Република Северна Македония е изключително актуална не само по нашите географски ширини, но и в цяла Европа. Имаме експерти и всеки изразява своето мнение. Това е двустранен процес, в който само двете държави трябва да влязат в диалог. Това че някой се е изказал не означава, че българското правителство ще работи под натиск. Решения под натиск няма да се случват, подчерта Бориславова.

Лена Бориславова: Българското правителство не работи и няма да работи под натиск

***

Министърът на външните работи Теодора Генчовска се срещна с колегата си от Република Северна Македония Буяр Османи в Скопие в рамките на посещението на официалната делегация, водена от министър-председателя на България Кирил Петков, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Външният министър в Скопие: Трябва взаимно да повишим доверието помежду ни и да постигаме резултати

***

Министърът на културата Атанас Атанасов се срещна с посланика на САЩ у нас Н. Пр. Херо Мустафа.

По време на срещата бе обсъдено актуалното състояние на културното сътрудничество между страните ни, както и някои конкретни предстоящи проекти и инициативи, съобщават от пресцентъра на Министерство на културата.

Министърът на културата се срещна с посланика на САЩ у нас

***

На Учебен полигон „Ново село“ започна съвместната българо-американска подготовка, която ще продължи до 30 юни 2022 г., съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

В нея ще участват сили и средства от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия. Във връзка с провеждането на подготовката през тази седмица се извършва предислоциране на военнослужещи с необходимата екипировка, щатно въоръжение и бойни припаси от Въоръжените сили на САЩ, както и на бойни машини на пехотата M2A3 „Брадли“, танкове М1А2 „Абрамс“, вертолети, транспортна, спомагателна и ремонтна техника.

Започна съвместна българо-американска подготовка на полигон "Ново село"

***

„…разширението на третата линия на софийското метро под бул. "Владимир Вазов" в кварталите "Хаджи Димитър" и "Левски-Г"

Софийското метро се разширява с още 3 км

***

Експерти от Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ – Благоевград, РИОСВ-Благоевград, РИОСВ-София, и Регионална Лаборатория на ИАОС в града извършиха проверка по сигнал от рибари за замърсяване на водите на река Струма, съобщават от Министерство на околната среда и водите.

Според сигнала мястото на замърсяването е при моста за с. Покровник, общ. Благоевград. След обход в района на участъци с обща дължина около 25 км по река Струма и нейните притоци Рилска и Джерман проверяващите са установили, че водите са мътни, със специфичен сиво-черен цвят, а източникът е ТЕЦ „Бобов дол“.

Установиха поредно замърсяване на околната среда от ТЕЦ „Бобов дол“

***

„Обстановката се развива според очакванията. А те както знаете са: настъпление на Омикрон към нови рекорди в броя на регистрираните случаи“

Проф. Витанов с нов анализ за разпространението на Омикрон след рекордния брой заразени

***

Щамът на COVID-19 Омикрон надали ще е последният вариант на тази болест", това каза главният медицински съветник на президента на САЩ Джо Байдън доктор Антъни Фаучи, написа в. "Вашингтон пост".

Антъни Фаучи: Омикрон надали ще е последният щам на COVID-19

***

Русия не възнамерява да изтегля войските си от границата с Украйна, заяви руският външен министър Сергей Лавров. В същото време той обвини властите в Киев, че саботират изпълнението на Минските споразумения, съобщава БНР.

Същевременно руският външен министър каза, че преди да продължат преговорите за Украйна, Русия трябва да получи отговори от Съединените щати по отправените към Запада искания за гаранции за сигурност.

Лавров допълни, че Русия приветства участието на САЩ в разговорите за Украйна.

Лавров: Русия не възнамерява да изтегля войските си от границата с Украйна

***

Макар че това изглежда като първото нещо, което една страна би направила преди да започне война, руското външно министерство отрича информацията, заявявайки, че „руското посолство в Киев работи нормално…“

Ню Йорк Таймс: Русия евакуира посолството си в Украйна

***

 

Последвайте канала на

Novini.bg
3319 4

Коментари 4

Добави коментар
ARMAKEDON

2022.01.19 | 07:02

4
VETTO FOREVER , МАДАР ФАКАР !!!

2022.01.19 | 06:36

3
тази булонка киро е една куха марионетка , срам за България , нямам думи , ми този министър на културата , лелее
Бг

2022.01.18 | 23:03

2
Стерео ли си ,Стево ли си сръбско мекере и Кире Григоров?
Ако искаш

2022.01.18 | 19:46

1
Една работа да спре и само да тупаш топката т.е да имитираш дейност направи комисия.

Добави коментар

Водещи новини