Православната църква почита паметта на Атанасий Велики

  • 18 януари 2022 06:40

  • 1602
  • 0
Православната църква почита паметта на Атанасий Велики
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Православната църква почита днес паметта на Атанасий Велики. Празникът е наричан от народа Атанасовден.

Св. Атанасий е велик изповедник и учител на Църквата, велик защитник на християнското учение за Боговъплъщението. Той е роден през 295 година след Христа в египетската столица Александрия. Син на бедни християни, Атанасий получил добро образование, но изучавал усърдно Свещеното писание. На 24-годишна възраст бил ръкоположен за дякон от Александрийския архиепископ Александър.

Св. Атанасий Александрийски участва в Първия вселенски събор в 325 година и е един от отците на Църквата, проявили се тогава като ревностни защитници на християнското учение. Най-вече заради откритата му борба срещу свещеника Арий, който смятал, че Христос е по-нисш от Бог Отец. Благодарение и на Атанасий, Арий бил отлъчен от църквата.

Днес е Антоновден!

Съборът не само осъжда учението на Арий, но и изработва вероизповедна формула, която, допълнена на Втория вселенски събор, свикан в 381 година, остава в употреба и до днес, известна под името "Никеоцариградски символ на вярата".

Целият живот на Св. Атанасий Александрийски преминава в борба с арианството, защото още много години след събора то смущава живота на Църквата, особено на Изток. През 328 година той е избран за архиепископ на Александрия. Макар и изпращан в изгнание на няколко пъти, той остава архиепископ на града цели четиридесет и пет години - до смъртта си на 2 май 373 година.

Теодора Александрова
1602 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини