Деца от Република Северна Македония посетиха Рилския манастир

  • 16 януари 2022 20:48

  • 1425
  • 0
Деца от Република Северна Македония посетиха Рилския манастир
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Около 30 деца от Република Северна Македония посетиха през почивните дни Рилския манастир. Те са от православен хор към Бигорския манастир, в западната част на страната им. Посещението е организирано с цел поклонение пред Св. Иван Рилски Чудотворец и в Светата Рилска обител, разказаха участници в групата. Много от тях са за първи път в България, съобщава БТА.

Децата разгледаха музея на Рилския манастир и участваха във вечерната служба в събота. Днес гостите от Република Северна Македония се включиха с песнопения в Светата Божествена литургия, отслужена от Адрианополския епископ Евлогий и духовници от манастира, в зимния параклис на Светата обител.

Водачът на групата, Димитър, от Битоля, разказа, че хорът е за първи път тук благодарение на игумена на Бигорския манастир, който е и инициатор за основаването на православния детски хор.
"Беше чест и удоволствие да участвам в тази литургия. На това място наистина се чувства духът на Св. Иван Рилски", сподели Йована от Скопие. Децата изразиха към игумена на Рилския манастир благодарността си за гостоприемството.

Игуменът на Бигорския манастир - архимандрит Партений, е известен с уважението си към всички хора, без разлика на тяхната верска, етническа и национална принадлежност; той превръща Бигорския манастир в истински център на духовен живот, известен и извън страната, разказа водачът на групата Димитър. По думите му, Бигорският манастир е прочут със своята хуманитарна дейност, с оказване на материална и духовна подкрепа на всички нуждаещи се.

Особено значима е мисията на игумена на манастира за лекуването и повторната социализация на млади хора, засегнати от различни зависимости, отбелязаха гостите.

"Подобни поклоннически пътувания са полезни и за двата народа", каза игуменът на Рилския манастир епископ Евлогий. Той посочи, че често групи от Бигорския манастир са идвали в Рилския, за да се поклонят на неговия основател и покровител - Иван Рилски Чудотворец. "Това е едно естествено посещение на православни християни. Смятам, че за тях беше голямо преживяване, а за нас - духовна радост", каза епископ Евлогий.

Почитаме паметта на Свети Иван Рилски Чудотворец

Константин Тодоров
1425 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини