Силното земетресение в Гърция е усетено в Благоевград, Петрич, Пловдив и в Софи

  • 16 януари 2022 17:35

  • 2506
  • 6
Силното земетресение в Гърция е усетено в Благоевград, Петрич, Пловдив и в Софи
© Novini.bg
Слушай новината Слушай новината

Силното земетресение в Гърция от днес, в 13.48 часа българско време, е усетено и в България - в Благоевград, в Петрич, в Пловдив, както и в София - по високите етажи в кв. "Хаджи Димитър". Това съобщи за БТА доц. Петя Трифонова - заместник-директор на Националния институт по геофизика, геодезия и география на БАН.

Земетресението беше регистрирано в 13.48 часа българско време, с епицентър на 66,4 километра западно от остров Лимнос /Гърция/ и на 316 километра от София. Земетресението е с магнитуд 5,5 по Рихтер и е с дълбочина от 9,8 километра, съобщиха сеизмолозите от НИГГГ-БАН.

Земетресение от 5,5 в Егейско море се усети и в България

Доц. Петя Трифонова информира, че силният земен трус от Гърция е усетен на много места в България, вече има и последващи трусове от него. "До момента по-сериозните последващи трусове са вече над 15, като те са с магнитуд около 3 и над 3, има и единични трусове над 4. Ще има още доста последващи трусове от земетресението в Гърция, защото 5,5 е висок магнитуд и това е силно земетресение", обясни зам.-директорът на НИГГГ-БАН. Тя уточни, че усещанията от земните трусове ще са по-слаби, защото епицентърът на земетресението е в Егейско море - на юг от Атонския полуостров. Очаква се обаче дълга серия от последващи трусове от това заметресение, която може да продължи и месец, каза доц. Петя Трифонова.

Тази сутрин имаше и земен трус в района на Перник. "Земетресението от тази сутрин в Перник е слабо, но все пак е успяло да събуди много хора", коментира доц. Петя Трифонова.

Тя припомни, че рано тази сутрин /03.42 ч./ от НИГГГ-БАН регистрираха земетресение с магнитуд 3 по Рихтер в района на Перник. "Земетресението е било придружено със силен тътен преди това и е поизплашило доста хора. Епицентърът на това земетресение е много близо до Радомир, като то е било усетено в Радомир и в Перник", обясни доц. Трифонова.

Земетресение край Перник

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2506 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
анонимен

2022.01.16 | 19:32

6
Земетресенията стават все по-чести и по-силни. Наближава Би,бле;йската Г0ляма Ск;ръб, идва на анти,х,ри;ста, ще започнат и вулканите на избухват във верижна реакция. Ето, има вече се.р.т.и.ф.к.а.т, а скоро и ще задължат да се сложи чип на ръката. А който си сложи чип или друго на дясната ръка или челото (това е белега на ан;тих.р,иста) ще пие от чашата на Б,0Ж;ИЯ гняв и НЯМА да има пр,ошка - остава само А.д и после 0,гне,ното Ез,еро за вечността. П,ок,айте се, само Б,0Ж;ИЯТ С,ИН може да ви защити през годините на изпитанието. За повече информация посетете сайта на това служение: amightywind точка com / allmightywind точка com

2022.01.16 | 19:05

5
Вавилон ще рухне!

2022.01.16 | 18:44

4
Днешното правителство- комунисти дойдоха на власт с ЛЪЖА и благодарение на финансовата подкрепа на мафиоти избягали от закона в държавата! Румен Радев про руски настроен избран с манипулации с машинен вот загуби комисионна от сделката Грипен...яхна протеста 2021 организиран от криминалния контингент...Кирил Петков син на окръжен на БКП изнесъл в Канадска банка през Австрия близо 160 млн долара в началото на 90те..Асен Василев фалира фирма в Великобритания....Корнелия Нинова...опитна в източването на фирми в началото на 90те ...всичко започна преди 2-3 години когато Българското правосъдие подгони Цв.Василев и Васил Божков ..закрилниците и финансови магнати, които подпомагат БСП през годините ....и започнаха с компромати и откровени ЛЪЖИ ...снимки ....вили в чужбина и се стигна до канибализъм ....сега стана ли ви ясно уважаеми кой Ви управлява в момента ....МАФИЯТА !!!!!
ШИБАМ СВИНЯТА ПЕЕВСКИ

2022.01.16 | 18:13

3
НЕ БЕШЕ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ. ШИБАХ ТРОЛА НА САЙТА. ХАХАХАХАХА
j

2022.01.16 | 17:59

2
lujat

2022.01.16 | 17:43

1
Магнитудът е безмислена мярка, важно е колко е тресло, което не се мери по енергетична, а по скала за интензивност. Е6а, едно време мисирките ги знаеха тия работи...

Добави коментар

Водещи новини