От 19 януари децата от 12 до 18 г., пристигащи от държави в „червената зона“, се допускат в България при представяне на PCR тест

  • 14 януари 2022 18:56

  • 1725
  • 0
От 19 януари децата от 12 до 18 г., пристигащи от държави в „червената зона“, се допускат в България при представяне на PCR тест
© Getty (архив)
Слушай новината

От 19 януари, сряда, децата от 12 до 18 г., които пристигат от държава в „червената зона“, се допускат на територията на България при представяне на отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизане в страната PCR тест. Това трябва да е удостоверено чрез валиден цифров COVID сертификат на ЕС за изследване или на равностоен или аналогичен документ.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 30011

Това нарежда министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова със своя заповед, издадена днес, съобщиха от ведомството.

Ако не представят такъв документ, се поставят под 10-дневна карантина. Карантината може да бъде преустановена, ако лицето си направи PCR тест не по-рано от 72 часа от пристигането си в страната.

Припомняме, че досега се изискваше пристигащите от  „червена зона“ деца от 12 до 18 г., също като възрастните, при влизането в България да предоставят отрицателен резултат от изследване, едновременно с документ за ваксинация или преболедуване.

За децата до 12-годишна възраст, независимо от зоната, в която попада държавата от която пристигат, не се изисква представянето на документи за COVID-19.

Също от 19 януари се актуализира и списъкът на държавите по цветови зони. В „червената зона“ преминават Австрия, Република Северна Македония, Сърбия, Турция, Унгария, Люксембург, Израел, Кувейт, Гренада, Гренландия, Катар, Кралство Бахрейн, Ливанска република и Кооперативна република Гвиана.

 

 

 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 30011

Повече за Коронавирус

corona
Валери Зайцев
1725 0

Свързани новини

Свързани видеа

Водещи новини