Илиана Раева помете с отговора си новия спортен министър

  • 13 януари 2022 20:13

  • 33852
  • 18
Илиана Раева помете с отговора си новия спортен министър
© bulphoto (архив)
Слушай новината

Днес имаше официална среща на федерациите с новия министър на спорта Радостин ВасилевРадостин ВасилевРадостин Василев е завършил “Право” в Софийския университет „Св. Климент. Внимателно слушах пресконференцията му с медиите, на които представи новата програма за финансиране на спорта за високи постижения. Разбира се, впечатли ме факта, че първо това се прави с медиите, а не с федерациите, но това не е фатално, само уточнява някои детайли и характеристики. Toва написа президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева в социалната мрежа Фейсбук по повод заявката за чистка и призив за разследване в спортното министерство от страна на новия министър Радостин ВасилевРадостин ВасилевРадостин Василев е завършил “Право” в Софийския университет „Св. Климент.

Министърът влезе и в задочен спор с президента на федерацията по художествена гимнастика Илиана Раева. „Казах ѝ, че моите наблюдения показват, че федерацията по художествена гимнастика се ползва с по-комфортни финанси. Тя каза, че това е на фона на резултатите. Аз отвърнах, че е точно така и тя ми се обиди. Аз не мога да отговарям за психическото състояние на г-жа Раева. Може би трябва да потърси квалифицирана помощ", заяви той. 

Реакцията не закъсня.

Спортният министър: Г-жа Раева може би трябва да потърси квалифицирана помощ

Ето какво написа още Илиана Раева на профила си във "Фейсбук":

"Фалстарт….

Атаката на новия министър на спорта се прехвърли от Наско към мен.

Днес имаше официална среща на федерациите с новия министър на спорта Радостин ВасилевРадостин ВасилевРадостин Василев е завършил “Право” в Софийския университет „Св. Климент. Внимателно слушах пресконференцията му с медиите, на които представи новата програма за финансиране на спорта за високи постижения. Разбира се, впечатли ме факта, че първо това се прави с медиите, а не с федерациите, но това не е фатално, само уточнява някои детайли и характеристики. 

Дойде ред и на федерациите. Даде се думата на присъстващите президенти. Генералните секретари, които са най-добре запознати, не бяха допуснати заради мерките за Ковид. Колеги се изказваха, даваха някои препоръки и задаваха въпроси. Вдигнах ръка и аз. Препоръчах за следващата програма да се използват и хора от федерациите, които реално правят спорт и са адекватни на еволюцията и непрекъснатите промени в спорта, които изискват промени и в методика, и във финансиране, и във всичко свързано с развитието на спорта. Впрочем, това предложи преди мен и колегата от батута Стоян Димитров. 

След това разкрих страховете си, че няма отговор и информация за финансирането на нашите проекти за Световна купа, която е в началото на април и Световното първенство, което е през септември, както и последната такса към ФИГ за организирането му, на която при забавяне текат лихви. Разкрих и опасенията си за наемите на тренировъчната зала “Арена Армеец”, която ползваме за тренировки, защото нямаме зала, в която да се побере целия национален отбор.  Тук е мястото да добавя, че българският национален отбор не разполага с тренировъчна база, която да поеме изцяло националните ни отбори.

Останах шокирана от отговора на новия министър, който започна с изречението, че е много изненадан и знаел, че Художествената гимнастика е съществувала в зоната на комфорта. Беше казано, че аз съм била единствената, която си е позволила да му звъни по телефона, но тези недомислени изречения бяха нищо сравнение с това, което ме очакваше, а именно, как моят съпруг Наско Сираков вчера бил написал писмо до него…

Тук вече не издържах абсурдното му изказване, станах и го репликирах, че се надявам никога повече да не намесва съпруга ми, не на място и на официални срещи на федерациите. Освен това казах да не внушава, че едва ли не БФХГ е била с някакви привилегии и, че явно не е запознат с резултатите и работата на Художествената гимнастика през последните години. 

Обидното отношение към БФХГ и семейството ми, което е посветило живота си на спорта и е постигнало успехи на световно ниво не само като спортисти, но и като ръководители на спорта, беше потресаващо. Казах, че намесвайки името на съпруга ми, в тази официална среща с федерациите я превръща в махленска седянка. Поисках да разясня нападките му: “ … че само аз съм си позволила да му звънна по телефона…”  ( и всичко това казано в отговор на моите въпроси за предстоящата година) като казах, че не съм звъннала на него, а на секретарката, на която разказах казуса с документите за разширяването на тренировъчната ни зала, които документи след три години най-накрая са готови и министърът на спорта е този, който трябва да ги внесе в министерски съвет. Най-учтиво помолих секретарката да му каже това, както и ако реши да ми звънне, за да го запозная с казуса. Не съм му звъняла по телефона, а звъннах на секретарката му! След разговора ми със секретарката, в по-късните часове той ми звънна и аз го запознах лично с документите. 

Седях и не вярвах на очите и ушите си, какво виждам и какво чувам… Кому са нужни това отношение и тази агресия?! И защо е така?? Така ли ще работим от първия ден?! 

Г-н Министър, БФХГ никога не се е ползвала с комфорт, за да работи! 

Нашата федерация е получавала онова, което и се е полагало за постигнатите резултати и за цялостната дейност и труд, които влага за развитието на този спорт. БФХГ не е създавала никакви проблеми на който и да било министър, по какъвто и да е повод и за това сме получавали уважително отношение от всички министри на спорта досега. 

Не знаех, че дори на секретарката Ви при огромна нужда е проблем да се звъни! Напълно нормално и в реда на нещата е да търсиш връзка с ресорния си министър при проблем. 

Най-малко съм си представяла, че ще размахвате името на съпруга ми Наско на такава официална среща на федерациите, в присъствието на всички президенти. 

Това е възмутително! Спортът има нужда от министър, който да уважава усилията и постиженията на българските спортисти и спортни федерации. 

Като адвокат, който жонглира перфектно с думите и подредбата на изречението, би трябвало да бъдете по-умерен и да знаете, че българският спортист, особено онзи, който е донесъл много победи и поводи за гордост и слава е СМЕЛ и не се страхува от войни, та бил той и на прага на 60- тата си годишнина.

Апелирам за повече респект към БФХГ, която тази година ще чества 70- годишнина на своето велико съществуване.

Вярвам в бъдещо ползотворно сътрудничество!

Все още с уважение към институцията спортен министър

Илиана Раева".

Мая Йорданова
33852 18

Свързани новини

Коментари 18

Добави коментар
Ваня

2022.01.13 | 23:04

10
Ние всички знаем Илияана Раева, тя е нашата гордост. А този Радостин Василев кой?..след няколко месеца ще си тръгне и ще оставе спорта в ЪПСУРТ. да си маха ръцете от националните гордости
Ааа

2022.01.14 | 18:09

18
Да ви имам гордостта...
санитар

2022.01.13 | 20:49

2
още ли я дръсти критическата? аман бе! това не се диша.
доктор

2022.01.14 | 05:58

17
Раев не го дръсти критическата, това е резултат от множеството изнасилвания от баба Нешка навремето. Страда горкия травестит, пожалете го. #metoo

2022.01.13 | 23:14

11
МИНИСТЪР ВАСИЛЕВ ЗАСЛУЖАВА ШАМАР С КРАК
Кожената спринцовка

2022.01.14 | 05:56

16
Ректалната ваксинация отдавна му е администрирана, идва да си изпроси и 12-та доза преди 2 дни.
аз

2022.01.13 | 23:27

12
нима, а ти какво заслужаваш бе глупак

2022.01.13 | 21:06

4
ДЪРТ КОМУНИСТИЧЕСКИ ПЕДЕРАСТ
до №13

2022.01.14 | 05:55

15
не бе, на Наско Раев тъпкача от снимката.
той

2022.01.13 | 23:29

13
ти май си по- големия от него

2022.01.13 | 21:16

5
КОЙ БОКО ЛИ!
Пхахаха

2022.01.14 | 05:55

14
" Разбира се, впечатли ме факта, че първо това се прави с медиите, а не с федерациите" - ама кypво, разбира се, че първо ще трябва да каже на нас, които ви плащаме да се чекнете не знам защо.

2022.01.13 | 22:17

9
то народ не остана в тази клета държава, но президенти колкото щеш, кой от кой по-голем
ХАХАХАХАХА

2022.01.13 | 21:47

8
ДА СТЕ МИ ЖИВИ И ЗДРАВИ И ДВАМАТА

2022.01.13 | 21:32

7
ИЗБУКСУВАЙ ! ! !

2022.01.13 | 21:24

6
Все едно пък не е вярно казаното от адвокатчето. Айде, знаем се и знаем как тая пача се разправя с неудобните в нейната си йочинка. Не на нас тия.

2022.01.13 | 20:55

3
ДЪРТ КОМУНИСТИЧЕСКИ ОТПАДЪК!

Добави коментар

Водещи новини