Не заклеймявайте високомерно протестите, защото...

  • 13 януари 2022 10:05

  • 2652
  • 0
Не заклеймявайте високомерно протестите, защото...
© булфото

...И Рим колеше християните, а те се умножаваха. Ползвам тази известна метафора, защото смятам, че най-точно илюстрира и е най-близо до мисленето на нас, българите, когато силом ни карат да правим каквото и да е. Освен това намирам, че е най-логичното и простичко съображение, когато се коментира протеста на онези, които под знамената на една политическа партия - "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател", вчера се събраха да изразят своето отношение към противоепидемичните мерки.

Мисля си, че ако бях политик, бих се притеснила от множеството, което освиркваше властта изобщо, а не точно конкретни политици и властови подходи по повод на пандемията.
В социалните мрежи обаче се надигна вълна срещу протестиращите, която заклеймява категорично и безусловно правото на хората, излезли да демонстрират своето несъгласие.

Докъде води това, ли?

Точно до под дивата круша, както казва мъдро народът ни. В тези мрежи по-агресивните жестоко громят и обиждат протестиращите, сякаш право на бунтове и недоволства имат само едни, самоопределящи се като "демократи" през последните над 3 десетилетия. Е, видя се, че това не води до оптимистични резултати. Ако не вярвате, вижте пак данните от трите извънредни парламентарни вота през изтеклата година. Онези, които най-яростно хулеха и отричаха всички останали, бяха наказани с най-лоши резултати от гласоподавателите, които отидоха до урните.
Затова си мисля, че не е нужно да се чертаят нови и нови разделителни линии, да се нагнетява излишно напрежение, а спешно да се седне на масата за преговори. В интерес на обективността, това вече предложи премиерът Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически.

Българинът е майстор в мълчаливото несъгласие и е доказал това в исторически план.

Няма нужда да се правят експерименти днес с това негово прословуто търпение.
Съзнавам, че не е лесно да бъдат консолидирани българите днес. Това, според мен, е най-голямото предизвикателство към властта сега, а ще бъде и утре. Впрочем било е неведнъж и вчера. Например огромна дилема дори пред Константин Велики някога е била: дали, ако спечели 20% християни, няма да отблъсне 80 на сто от еретиците?
Фактите сочат, че близо 70 на сто от съгражданите ни не са ваксинирани, не приемат, че мерките против пандемията са ефективни и част от тези несъгласни вчера излязоха на протест. Важно е политиците да чуят техните съображения, преди да ги отхвърлят високомерно и неоснователно. 
Политиците, впрочем и журналистите, социолозите, политолозите и всички други общественици, е добре да отчитат  и да се съобразяват с този неоспорим факт. Иначе обръщат гръб на повечето свои съграждани, а както преди много време е написал Алеко Константинов, журналист, който е с лице към властта, е със задни части към своя народ.
Ти как заставаш? Важно е.

Аделина Делийска
2652 0

Свързани новини

Водещи новини