Племенното разделение служи на импотентни политици и търсачи на бърза слава

  • 11 януари 2022 15:10

  • 2274
  • 0
Племенното разделение служи на импотентни политици и търсачи на бърза слава
© Pixabay

Един кръг хора са сигурни, че тяхната „истина“ е ИСТИНАТА, друг кръг вярва в напълно противоположното, но и те си вярват, че само тяхната „истина“ е ИСТИНАТА. 

Това не е ново явление, разбира се, но мащабът, до който стигна разделението днес, е плашещ. 

Съсредоточи се в този текст, той НЕ Е против политически сили и партии, не е за или против ваксините, не е за или против движения, хора и идеи. Той е най-вече една лека дисекция на вредата от социалните мрежи, интернет и медийното съдържание, изсипвано върху хората. Малко е дълъг, но, ако го четеш с честност към самия себе си, ще откриеш много неща за механизмите на разделение. 

Както маските станаха повод за разделение (нещо, което никой не би повярвал преди 5 години), подозирам, че така сега и фойерверките ще са следващото разделение. Просто хората са зажаднели за разделение и омраза. Има и такива моменти в историята, какво да се прави…

Заря и аплодисменти в памет на убития млад мъж в квартал „Люлин“

Прави ли ви впечатление как супер-националистите са сигурни, че живеем в преддверието на национална катастрофа и нападение от чужда страна; ваксина-скептиците са убедени, че ваксините са НАЙ-голямото зло; хората, които се страхуват от кучета, смятат, че живеем сред човекоядни глутници; хомофобите вярват, че има мафия от гейове; хората, които ги е страх от лекари, живеят в свят, в който лекарите са сатанисти; либералите пък смятат, че националистите, ганьовците и хомофобите са излезли на война? 

Нищо от това не е толкова страшно, колкото е в техните глави. Но те са капсуловани в техен свят. Виж какъв.

 

За маските <–> против маските; за ваксините <–> против ваксините; за мерките <–> против мерките…

Това разделение е ново само като теми, ако погледнете хората, които стоят от двете страни на тези „барикади“, ще видите, че те отдавна са разделени. Лошото е, че сега са нахъсвани едни срещу други. Едно е да са разделени – това е слабост на обществото, но да се мразят и нахъсват едни срещу други е болест, която ще има и вече има жертви. И не, не говоря за COVID, говоря за нападения и убийства. 

От една страна имаме усещането за безнаказаност у някои – имам човек в […], значи мога да си позволя това-онова, да наруша правилата, да заплашвам, че и да посягам. Или пък си казва: аз набих един, мога да набия всички. Но без да мисли за последици – скъсана е връзката между „искам да“ и „какво ще последва“. 

Това, във времето, се изражда все повече и повече и се стига до тотална липса на задръжки и мозъчен филтър, който да ти казва: „Това е лоша идея“. Някой си вади нож, ръга, защото е ядосан на някого и светът свършва за единия, а за другия се променя завинаги за лошо. 

Съседи, роднини, приятели, съпрузи. Никоя група не е изключена от заплахата. 

Слагаме към това и садистичното удоволствие на различни партии и формирования с партийни мераци да подклаждат страховете и омразата у хората, защото това им носи дивиденти. Какви ли?

Ако си политически импотентен и не можеш да се пребориш нито с корупцията, нито с банките, нито с бюрокрацията, ти остава да правиш буря в чаша вода, за да те забележат. Това едно…

… второ: ако наплашиш хората достатъчно, а накрая им кажеш: аз мога да ви спася от дракона, те ще гласуват за теб – принце на бял кон, нищо, че си въздух под налягане. 

Помните ли – добре помислете – как в началото на пандемията нямаше антиваксъри и точно обратното – всички се надяваха по-бързо да се намери ваксина?

Помните ли как никой не беше чувал имената на мангъров и чорбанов, копейкин пък се смееше на антиваксърите?

Хората обаче не бяха доволни, че така им се е променил животът! И какво стана? Намериха сценарий, според който те са лъгани и умишлено държани в плен на уж фалшива тревога. 

Това катализира всичко. И изведнъж всеки, който започна да говори „алтернативно“, се превърна в герой за масите. Чисто и просто, защото масите ИСКАХА да повярват на „гурутата“. И те се възползваха… гурутата. Имената им станаха известни. мангъров вероятно си напълни джобовете с пари от пациентите, които се изляха при него, защото беше станал вече известен. Че и за реклами го канеха и му плащаха. С партии се заигра. Ако АБВ бяха спечелили места в парламента, мангъров щеше да е едно от тях. 

Сладко, нали – депутат. А тръгна от нищото – от едното „алтернативно“ говорене. Няколко пъти си сменяше мнението, включително, че ще си скъса дипломата, ако вирусът не изчезне до лятото. Лятото дойде и си отиде, вирусът и дипломата на мангъров още са тук. Но тълпата ИСКА да му вярва и затова си извърта собственото мнение и казва: той не си сменя мнението. Напротив сменя го, но ви изнася да твърдите, че не е така. 

Към всичко това, което досега изброихме, трябва да сложим и постоянното напрежение у българина, което идва от ниския му жизнен стандарт. 

Към това слагаме и десетилетия власт, която е лъгала – от Чернобил, та до подмяна на историята. Как така изведнъж българинът ще повярва на властта? Лъжат го за парите за магистралите, лъжат го за еврофондовете, лъжат го за политиката, но хоп!—изведнъж трябва да им повярва, че за ваксините и COVID не го лъжат… Защо? Как? 

Иска ни се всеки да има достатъчно критично мислене, но няма. Да не отваряме сега темата за образованието, че ще стане съвсем тъжно. Споменатите по-горе импотентни политици предпочитат да има скапано образование в България, защото иначе те няма да виреят. 

Изнервен от живота, изостанал, обеднял, недооценен, чувстващ се имигрант в собствената си държава, българинът – за беда – има във всеки един момент залепени за ухото си поне един-двама популисти, които му шепнат: тоя ти е враг, заради тоя и тоя си зле, ей тия са ти врагове, тоя за какъв се мисли—за по-добър от теб ли, ей тая група е такава, тези са онакива. 

Сега си припомнете казаното по-горе – как у някои има усещане за безнаказаност и годините назад разделение и т.н. и получавате рецепта за бедствие. 

Каква е крайната цел ли? На различните манипулатори е различна. Едни искат бърза слава и реклама – за пари. Други (обикновено геополитически играчи) искат разединение на всяка цена. За тях ЕС е враг – политически и икономически – и го искат разбит или поне отслабен. И затова проповядват, че всичко, което не ви харесва (без значение какво е – реално или не), идва от Брюксел: от уж „измислената“ болест, през чипиращите ваксини, та чак до краденето на деца от Норвегия и забраната за празнуване на Коледа. Нито едно от изброените не е вярно, но с дълго набиване в главите на хората, хиляда пъти повторената лъжа става истина. Особено, като сложим хитрите журналя, които работят за тях и които разпалват с най-евтиния трик на жълтата преса: няма дим без огън, щом се говори, значи… 

Най-вредната среда, която ражда безумия, се оказаха социалните мрежи. Фейсбук, например. Както и YouTube. 

Те работят с алгоритъм, чиято единствена (запомни!), единствена цел е да те задържи по-дълго и да те накара да се върнеш пак (така работят и дилърите). Когато имаш леко съмнение в дадена тема и потърсиш информация, търсенето ти се запаметява и започват да ти предлагат подобно съдържание. Но го увеличават. Задълбават във все по-екстремистки идеи и идеологии, на принципа на увличането. 

И така, едно невинно търсене за „вредите от ваксините“ (да кажем, че някой се е подвел да търси по този начин), ще го отведе не до научна статия, която го опровергава или обяснява, а ще го отведе до някой, който е написал ИМЕННО това, което търси – „вредите от ваксините“. След това ще го препрати към друг, следващ, следващ, още по-страшни неща и по-дълбоки конспирации. И така – отначало имащ леко недоверие, решил да потърси има ли или не „вреда от ваксината“, изписвайки по този начин търсенето си, той се потапя в морето от пропаганда. И от имащ леко съмнение, той се превръща в хардлайнер, дълбоко убеден антиваксър, страхуващ се за живота си едва ли не. 

Каквото търсиш, това намираш, търсачките не работят за това да ти намерят и покажат истината, а да ти намерят това, което си написал, че търсиш. 

Също както хората, които търсят неща за „глупостта на антиваксърите“, попадат на даденото съдържание – каквото търсят, това намират. След това ги препраща към още и още материали с подобно съдържание.

Така един обикновен алгоритъм, чиято цел е да те държи залепен за екрана, за да цъкаш посещения (за рекламодателите), на практика създава врагове.

Много по-лесно е да има по-малко канали за информация, в които да се казва цялата информация, като се изрежат анонимните тролове, които нарочно пускат дезинформация. Но това би било ограничаване на свободата на изразяване. И пак е вредно, но по друга линия. 

Лошото е, че попадналите на пропагандата срещу ваксините, са АБСОЛЮТНО сигурни в правотата си, защото ВСИЧКИ новини, които четата и ВСИЧКАТА информация, която им се подава, е посветена на техните интереси, а именно: „вредите от ваксините“. Алгоритъмът те затваря, като в килия от информация. Започваш да виждаш само такива сайтове. А по-късно започваш и сам да си ги търсиш. Обграждаш се с хора като теб, които имат същите интереси. Препращате си статии. Четете. Обменяте информация. За вас това става „истината“. И виждате само това. Лека полека всяка новина, която е различна, започвате да я приемате за вражеска. Но по-лошото е, че си казвате: ама КАК е възможно някой да не знае ИСТИНАТА!!! Тя е навсякъде, а има хора, които не я виждат. 

Имайте предвид, че тя не е навсякъде – тя е във вашия newsfeed, във вашия компютър, така да се каже, тя се предлага на вас и тези като вас, но не е пред всички. По същия начин либералите се обграждат със себеподобни и черпят информация от свои информационни канали и медии и те също си казват: цялата информация е пред очите им, а те не я виждат! Как е възможно!

Ами не, не е пред очите им, скрита е. От алгоритъм, който иска да печели повече пари и ги зарибява. От политици, които искат да ги объркват и нарочно ги оплитат в лъжи. Не е пред очите им. 

Имайте предвид, че партия „Възраждане“ например се оказа пълна с ваксинирани, а реториката ѝ е срещу ваксините. 

Различни формации имат спонсори, финансови средства да плащат на медии, да рекламират публикации във Facebook, които да стигат до целите си, идеално таргетирани, истината е много ловко скривана или замазвана. 

enlightenedenlightenedenlightenedНай-най-най-лошото нещо, което това разделение ни докара и то ще дава гнилите си „плодове“ тепърва, е приемането на информацията. Хората вече не гледат КАКВА е информацията, а от КОГО идва. 

Разделението „ние vs. вие“ се изроди в умението на хората да приемат критично света около себе си. 

Ако идва от „наш“ източник (сайт, който четат моите хора, политик, когото уважавам, съсед, който мисли като мен), значи е вярно. Ако идва от „техен“ източник (сайт на либералите, тъпите зелени, „джендърите“, Свободна Европа, съсед, когото подозирам, че май е зелен гей), значи непременно е грешно. 

Това разделение на племена и пазене на нечие его разби умението на човека да гледа критично на света около него. Елементарни неща като маските се политизираха. Да… политизираха едно парче плат. В Америка Тръмп каза, че маските са тъпи и за всичките му привърженици беше въпрос на това да му защитят честта (всъщност егото), като откажат да носят маски. Той говореше против мерките и ваксините, а после се оказа ваксиниран. Е… въпросът е, че феновете му се юрнаха да  защитават честта (егото) му и отказаха ваксини и мерки. Нищо, че той се оказа ваксиниран. 

Те му приписват заслуги за изнамирането на ваксините и го хвалят, но същевременно отказват да се ваксинират и наричат ваксините „отрова“. Това – преди години – би било немислимо. Дори от същите тези хора. Този дисонанс беше немислим. Но с годините мозъците на хората бяха привикнати на племенно разделение: щом идва от „нашите“ източници, е вярно, щом идва от „техните“, не е. Самото съдържание на информацията вече е без значение. 
 

Александър Томов
2274 0

Водещи новини