От Столична община поискаха помощ от държавата за градския транспорт на София

  • 11 януари 2022 11:57

  • 2638
  • 4
© Novini.bg

От столична община поискаха държавата да окаже финансова подкрепа за градския транспорт на София.

,,Транспортът на столицата е подложен на сериозен финансов натиск заради увеличението на цената на електроенергията, отделно и предвид факта от намаления пътникопоток заради пандемията, което пък води до намаляване на приходите от закупуването на превозни документи'', коментира Зафир Зарков от Бюджетната комисия към Столична община.

По думите му вече говорим за сериозна криза и е видна необходимостта от подкрепа на държавата в сектора.

През 2020 г. регистрирахме драстичен спад на приходите от около 34%, т.е. толкова са реално намалените пътувания заради пандемията. През миналата година все пак отчетохме известен ръст, а прогнозата за 2022 г. е да има ново нарастване с около 131 млн. лева, допълни Зарков.

Той посочи, че през миналана година Общината сериозно се е намесила с финансиране за градския транспорт на София, за да може той да функционира нормално, но вече без намеса на държавата транспортът няма как да устои.

Не сме получавали сериозен ангажимент от държавата, но е необходима навременна помощ. Това е един от приоритетните сектори, обявени от ЕК за финансиране. Имаме нужда да получим необходимия ангажимент и подкрепа за градския транспорт на София, заяви още Зафир Зарков.

На въпрос за евентуално увеличение на цената на билетите в градския транспорт заради необходимостта от дофинансиране, Зафир Зарков отговори: "Видно от данните, които имаме, приходите от продажба на превозни документи в нормалните години нарастват и сега, след пандемията, се възстановяват. Това ни дава основание на този етап да не коментираме възможност за увеличаване на цените на превозните документи".
 

Владимир Василев
2638 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
ХОДЕЩИ ГОВНА,

2022.01.12 | 02:12

4
НЕ СМЯТАМ ПРОБЛЕМА С ЧИСТЕНЕТО НА СНЯГ ПРЕД БЛОКОВЕТЕ ЗА РЕШЕН С 1 ЛЕВ ЗА ЧИСТАЧА У МОЯ ВХОД ДА РИНЕ СНЕГА. КЪДЕ ИМА ЧИСТАЧКА КОЙ ЩЕ РИНЕ? ЩЕ ВИ ТРОША КРАТУНИТЕ ЖИВОТ НИ!

2022.01.11 | 12:45

3
Фандъкова да се маха и ще се намерят парите.Калитковците и
мхм

2022.01.11 | 12:38

2
да умр ат ве, защо не дадоха помощи, като вдигнаха незак онно бил етчето на 1.60лв. Къде са тези па ри?
Просто човек

2022.01.11 | 12:05

1
1 милиард ви е малко ли, крадливи гербаджийски подлоги?! Оставка на циганската кметица!

Добави коментар

Водещи новини