Едни се учат от историята, други – лапаме мухите

  • 05 януари 2022 15:31

  • 1872
  • 0
Едни се учат от историята, други – лапаме мухите
© Novini.bg/GettyImages

Мързелът, летаргията, апатията и нерешителността на нас – българите – са ни спасявали в последно време от толкова много проблеми, в колкото и са ни вкарвали. Има баланс. Дори киселяците не са достатъчно активни, че да свършат голяма беля. Но същата апатия ни пречи и да имаме стабилно и активно гражданско общество. 

Един писател, актьор, музикант, журналист, който стигне аудитория в Америка, стига световна аудитория, успехите му са големи. Същите такива в България са си „звезди“ само между Черно море и Калотина, нататък са само силуети на общ фон. 

Същото е и с успехите на истеричните политици. И докато едното е лошо, то за другото можем да кажем: Слава Богу!

Но както и на едните им се иска да са като в „Голямата лига“, така и на другите им се иска същото. 

И те имитират. 

Доналд Тръмп преди изборите, знаейки, че ще загуби, заговори, че очаква изборите да са подправени. Същото се случи в България година по-късно. 

Тръмп започна да подкокоросва феновете си и да им дава конкретна дата за „бунт“ и „революция“ – 6 януари. В България Костадинов от „ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател“ заговори за същото и то с конкретна дата – 12 януари. 

Костадин Костадинов обяви датата за щурм на парламента?

Да върнем лентата назад: преди да влезе в политиката, никой не приемаше политическите позиции на Тръмп на сериозно. Никой не приемаше и политическите позиции на Костадинов, докато не влезе в парламента. И двамата влязоха във властта заради мързелът на гласуващите да отидат до урните. И двамата дадоха кураж на опасните националисти да изпълзят от прикритието си. И двамата използват псевдо-християнска риторика и псевдо-патриотизъм. 

Тръмп е разследван и съден за измами в САЩ (преди да стане президент), разследване разкри и злоупотреби с партийни субсидии (България, „ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател“, Костадинов).

Когато „революцията“ на Тръмп преди година се разби на парчета и започнаха да арестуват последователите му, той се разграничи от тях. Костадинов говори за революция и бунт на 12 януари, а когато арестуваха неговия миньон с граната в центъра на София и помагачката му, Костадинов веднага се разграничи от тях. Версиите започнаха да се появяват – онзи каза, че се познава с Костадинов, ама не бил член на партията, ама намерили агитационни материали на партията у него… Пък преди това Костадинов каза, че не се познава с тези хора. 

Не е нужно да си разследващ, психолог, профайлър или криминален журналист, за да се усетиш, че нещо мирише лошо в тая история. 

Но и не е много трудно да се сетиш, че нашите пишман патриоти имитират сценарий, който вече е игран. Лош сценарий, който се провали. Какво означава това? Означава, че ни подценяват. Че смятат, че провалил се в Америка сценарий все пак може да проработи у нас. Защо? Както казах, защото ни подценяват. А и защото не са много изобретателни. 

За неговите последователи то е ясно, че няма да си сменят мнението и изведнъж да се „осъзнаят“. Това е тема на цял един друг разговор и още тези дни ще разгледаме причините за задълбаването в дадена идеология с помощта на социалните медии и техния алгоритъм на подвеждане. Но да не се разсейваме сега с това, засега трябва само да отбележим, че те НЯМА да се променят. 

На този фон, нашият глас е важен, но недостатъчен, защото машината на пропагандата е събудила звяра и той вече се готви за война със собствените си съграждани. Мислите, че ще се „опомнят“? 

Помислете пак:

В такъв случай ни остава да видим как новото правителство ще отиграе ситуацията и дали ще сложи популиста на мястото му или ще го остави да си разиграва коня, както му харесва и докато не се случи следващият да се появи с истинска бойна граната. 

Много добре всички знаем, че Костадинов разполага със следното оръжие: ще нахъсва миньоните си и ще заплашва с тях всеки, който му пречи. Той знае, че те са опасни и могат да извадят нож, бокс, тръба, да нападнат, да пребият, че дори в опиянението си и да убият някого. Но след това той ще вдигне ръце и ще каже: „Не ги познавам тези хора, не съм им казвал да нападат никого“ и да излезе чист и невинен. Когато той каже: „погрижете се“, неговите миньони разбират мафиотското „погрижете се“ (погрижете се за проблема да спре да съществува), но така никой не може да му припише нищо. 

Също както действа и Тръмп. 

И не се заблуждавайте, той много скоро ще започне да заплашва журналисти, депутати, кметове, министри, всеки, който не му харесва, е мишена. Има и „оръжие“. 

Чакаме хода на правителството и разследващите, защото опасността е реална и не е нещо ново в света – виждали сме как се развива този сценарий и не е красива гледка. 
 

Последвайте канала на

Александър Томов
1872 0

Водещи новини