Община Болярово отново настоява за откриване на ГКПП "Странджа - Малкочлар"

  • 03 януари 2022 17:52

  • 6398
  • 0
Община Болярово отново настоява за откриване на  ГКПП "Странджа - Малкочлар"
© Булфото

Община Болярово отново настоява за откриване на ГКПП "Странджа - Малкочлар". Граничен пункт между българското и турското селище ще поеме част от туристическия поток от другите три пункта - "Лесово", "Капитан Андреево" и "Малко Търново", като това ще облекчи значително трафика, каза пред БТА кметът на крайграничната община Христо Христов.

По думите му пунктът ще съкрати с около 90 км сегашния маршрут между област Ямбол и провинция Къркларели, Турция. Идеята е отпреди повече от 15 години, но отново е на дневен ред, заради дългите опашки и чакане с часове на границата. Целта е и да се оживи икономически крайграничният регион у нас. Граничен пункт между село Странджа и Малкочлар е съществувал от 1903-та до 1948 година и сега държавата е добре да го възобнови, каза кметът Христов.

Инициативата за откриване на ГКПП "Странджа - Малкочлар" е от 2005 година, когато за целта Министерският съвет одобрява проекторешение за спогодба между България и Турция.

През 2013 г. по Програмата за трансгранично сътрудничество общините от двете страни на границата разработват и технически проект за пътна връзка. Предвидено е изграждане на 2,35 км презграничен път - 1,35 км в Боляровско и един км на територията на община Кофчаз.

6398 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини