Василиева света литургия и молебен за Новата година бяха отслужени в "Св. Александър Невски"

  • 01 януари 2022 14:34

  • 798
  • 1
Василиева света литургия и молебен за Новата година бяха отслужени в "Св. Александър Невски"
© Булфото (архив)

За Господския празник Обрезание Господне и за празника на Св. Василий Велики в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" беше отслужена тържествена Василиева света литургия, възглавена от Негово високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний (на снимката), в съслужение с Мелнишкия епископ Герасим - главен секретар на Светия синод, с Браницкия епископ Пахомий - ректор на Софийската духовна семинария, със ставрофорен иконом Костадин Гаврилов, с йеромонах Никодим, с протодякон Антоний Милушев, протодякон Александър Нешев и с дякон Слави Спасов. Това съобщиха от Българската патриаршия.

След Божествената литургия беше отслужен и тържествен молебен за настъпването на Новата година, в който митрополит Антоний и духовниците се помолиха Новата 2022-ра година - да бъде мирна и здрава, а страната ни да бъде избавена от всяко зло. В края на молебена митрополит Антоний прочете и обръщението на Негово светейшество българския патриарх Неофит, в което се казва: "Нека влезем в Новата 2022-ра година с тези мисли и с тези истини, защото само по този начин, само в строго следване на Божия замисъл за човека ще успеем да променим и себе си, и нашия свят, принасяйки го на Бога в цялата божествена красота, с която той е бил замислен и сътворен. Нашето преображение, което очакваме в неговата пълнота в перспективата на Царството Божие, започва още оттук - от нашите решения и действия, на тази земя, от начина, по който се отнасяме към дара на живота, от благодарността и умереността ни във всичко, имащо отношение към нашия собствен живот, към живота на цялото човечество и въобще към живота на земята във всичките му форми".

"Да се избавим през тази настъпваща година и през всички дни на живота ни от глад, пагуба, земетръс, потоп, огън, меч, нашествие на другородници и междуособни войни, от всяка смъртосна рана, скръб и нужда", за това се моли Църквата в началото на Новата 2022-ра година.

Изпято бе и многолетствие за българския патриарх Неофит, за Светия синод на БПЦ, както и за всички празнуващи днес, съобщават от Българската патриаршия.

Патриарх Неофит се обърна към българите преди настъпването на Новата 2022 година

Последвайте канала на

Валери Зайцев
798 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
wtf

2022.01.01 | 16:27

1
всички раса са от ДС

Добави коментар

Водещи новини