Почина поетесата Жива Кюлджиева

  • 31 декември 2021 18:57

  • 11365
  • 0
Почина поетесата Жива Кюлджиева
© pixabay

"Изпращам годината с тъжната новина, че днес ни е напуснала Жива Кюлджиева! Поклон пред светлата ѝ памет! Това написа в профила си в Инстаграм голямата наша певица Йорданка Христова.

Жива Кюлджиева е поетесата, създал текста на популярната песен "Тъмночервена роза". Oригиналът е на Милва („Mediterraneo“, San Remo 1972), но благодарение на силния текст на Кюлджиева, песента става още по-въздействаща.

Почина големият български хоров и оркестров диригент Емил Янев

Тя е автор на над 1500 български текста за песни. Работила е с най-ярките имена от музикалната ни сцена, има сериозен принос за разцвета на българската естрада през 70-те и 80-те години.

Родената през 1932 г. поетеса, е откривател на редица млади таланти и бъдещи звезди на родната поп музика. В онези години все още неизвестните изпълнители често прибягват към кавър версии на чужди хитове, но с български текстове, за да се утвърдят. За целта те се облягат на красивите стихове на Жива Кюлджиева. Така десетки популярни на Запад шлагери успяват да пробият социалистическата цензура и да прескочат Желязната завеса, за да стигнат до родната публика.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
11365 0

Свързани новини

Водещи новини