Отец Боян Саръев пред novini.bg: Бедствията, които ни спохождат, са резултат от нашия безумен начин на живот

  • 24 декември 2021 14:03

  • 2979
  • 0
Отец Боян Саръев пред novini.bg: Бедствията, които ни спохождат, са резултат от нашия безумен начин на живот
© pixabay, булфото/архив/

Преживяхме една тежка година. Идващата 2022 година ще можем ли да поживеем, се питат хората. Какво е Рождество Христово за повечето хора в тези заразни с вируси времена? Рождество ще ни сплоти ли, или повечето от българите жонглират и лицемерят с вярата? Нашите политици богобоязливи хора ли са? Криворазбрана толерантност ли е опита на една евродепутатка да наложи вече да не си честитим Коледа, а просто празник, за да не обидим последователите на други религии? Каква е молитвата му за българите в навечерието на Бъдни вечер и Рождество Христово?
Разговарям с отец Боян Саръев. Той е роден в семейство на мюсюлмани, но приема християнската вяра. Председател е на Движението за християнство и прогрес „Свети Йоан Предтеча“,известен е още като като Кръстителят на Родопите.

Животът на човека, където и да е, не е безкраен празник. Човекът е на Земята, в долината на скръбта и горчив е грехът, който той върши всеки ден, както и последиците от него. Всичко, което ни се случва , извира от самите нас, от нашата природа и няма защо да обвиняваме този или онзи, че не сме случили били на управници. Банално стана да повтаряме, че какъвто ни е народът, такива са ни и управниците. По-вярно е да се каже, че нашата народопсихология влияе върху управниците. На кротък, спокоен и безропотен народ, се падат авторитарни водачи, тирани, които той сам си избира. След определено време пък се юрва да ги сваля и детронира. После идва друг такъв лидер и така до...безкрайност.
Всички беди и злини за човечество, още от времето на Адам и Ева, идват от това, че човекът започва да се противопоставя на Бога.

Да измества Бог от центъра на Вселената и да поставя там себе си. Отменя, забравя и пренебрегва Божите закони, по които трябва да живеем, и се мъчи да се самоуправлява и самовъздига. Затова Бог взе да се отказва и да оставя човеците, които е създал със свободна вола, да се самоорганизират и самоуправляват.

Апостол Павел казва, че на човек всичко му е позволено, но не всичко му е полезно.

Затова е важно човечеството да си направи съответни изводи. Бог не ни наказва с масови епидемии, бедствия и т.н., но понеже искаме да сме свободни от Него, ни оставя да се справяме сами. 


Бедствията, които ни спохождат, са резултат от нашия безумен начин на живот.

Обществото ни въобще  не подозира за духовните параметри на Рождество Христово.

От месеци хората трескаво се готвят за комерсиалния празник, трескаво пазаруват, кичат къщите си с всевъзможни кичотии. А този празник е религиозен, християнски, духовен - ние посрещаме раждането на младенеца, за да спаси нас, човеците, от греховете ни. От месеци ни обълчват с реклами затова какво ще ядем и пием на Рождество, а повечето от хората мислят само за стомасите си, които са превърнали в свои богове. Комерсиалната, потребителската извратеност в човешкото мислене и поведение, стигнаха своят апогей. Това е положението на нашето общество днес – в духовен, и в материален аспект.
Ако попитаме който и да е политик сега дали вярва в Бог, всеки ще каже, че е вярващ. Въобще нашият народ е много вярващ, но в магии, уроки, зли езици, дяволи, сатани, източни учения и т.н. Но не и в Бог. Тези хора дори не подозират, че всичко това не води до спасение на душите им.
Колкото до предложението вече да не си честитим Коледа, а просто празник, за да не сме обидели вярващите в други богове и религии, какво да кажа – дотам може да стигнат извращенията, породени от човешкия ум.  Току виж някой ден поискали да отрекат и християнството?!
На българина обаче сега и винаги му е необходимо да се смири, да обърне поглед към себе си, да се обърне към Бога и традициите, към културата и нашето минало. От там да захранваме своето самочувствие, съзнание и така ще се подобри духовното и материално благосъстояние на обществото.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
2979 0

Свързани новини

Водещи новини