Величкият епископ Сионий призова спазилите поста да се включат и в богослуженията

  • 23 декември 2021 08:00

  • 392
  • 1
Величкият епископ Сионий призова спазилите поста да се включат и в богослуженията
© Булфото (архив)

В зимните дни Бачковският манастир изпълнява богослуженията за празниците и благодатното им очакване превръща цялата Света обител в пещера на Рождеството. Защото всички братя, всички поклонници в тези дни спазват усърдния пост и молитвено се подготвят за празник, каза за БТА игуменът на Бачковския манастир, Величкият епископ Сионий.

По думите му ще бъдат отслужени богослуженията, които се полагат за цялата православна църква. Той призова поклонниците, спазвали поста, да отидат в манастира да приемат Светото причастие, да участват и в Божествената литургия на 25 декември. Според него така ще станат участници "на тези славни, спасителни моменти, не само за нас, не само за тези, които ще участват в службите, а за целия човешки род и за всички, които ще обърнат в този момент, в този ден сърцата си към Христос".

Свещеник: Добротата ни липсва

За този благодатен и светъл празник Светата обител се подготвя още от началото на Рождественския пост. Според православния календар, особено почитан и изпълняван в манастирите, сред които е и Бачковската света обител, всеки ден се полагат изрядни и духовни четива, за вдъхновяване на братството и на поклонниците.

Съгласно установената традиция се извършват богослужения, не само в централния храм сутрин и вечер, но и във всички параклиси на определени дати и в останалите храмове, които се намират на територията на манастира.

Направени са молитвени последования за всички монаси, на които могат да присъстват и поклонниците, с усърдно четене на Псалтира и с молитви "Бог да ни удостои, да ни вдъхнови, да ни даде духовно прозрение, за да почетем и за да изживеем достойно празника на Христовото Рождество", каза още дядо Сионий. По думите му празникът е ден на радост, на благодатна сила, на утеха за цялата Христова църква и всички ние го го очакваме, за да се възрадваме и тържествуваме в него.

В дните до 25 декември ще бъдат изпълнени всекидневни молитвени последования в пълнота и в православната хармония на молитвения ред. В тези дни те ще бъдат и радостни, защото сърцата ни са отворени в очакване на идването на Богомладенеца, който благославя и освещава всички ни и търси със своите благодатни зари отварянето на нашите сърца и души към Бога, допълни игуменът на Бачковския манастир.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
392 1

Коментари 1

Добави коментар

2021.12.23 | 08:12

1
ваксинираните не са постили, приели са чужд протеин от прилеп

Добави коментар

Водещи новини