Созопол се побратимява с града на Дракула

  • 07 юни 2012 20:30

  • 2023
  • 0
Созопол се побратимява с града на Дракула
©

Созопол и румънският град Сигишоара ще подпишат актове на побратимяване по време на втория международен франкофонски фестивал "Солей", който започва в неделя в Созопол. Това съобщи директорът на фестивала Александрина Исайлова, пише "Фокус".

Именно в този румънски град според легендата е роден Влад III, известен като граф Дракула. Според Исайлова хубаво е да може в един град като този да се изнесе българската култура, защото той се посещава от 1 млн. туристи годишно. Освен с румънския град Созопол ще се побратими и с град Антиб, Франция.

В същото време в Националния исторически музей се готви представяне на откритието, станало известно като "вампир" от Созопол. "Вампирът" ще бъде изложен след десетина дни, когато бъде готова вече поръчаната специална витрина за погребението, съобщи директорът на НИМ Божидар Димитров.

Новината за откритото специфично погребение на два мъжки скелета, прободени с железен кол в гърдите, зад църквата "Свети Николай Чудотворец" в Созопол, предизвика голям интерес в страната, а и в чужбина. Преди три дни Димитров обяви, че в България има открити над 100 погребения на знатни хора, нарочени за вампири, подобно на тези открити в Созопол.

"Не знам защо едно ординерно откритие стана толкова популярно. Може би поради загадъчността на думата вампир. Подобни скелети са откривани в различни средновековни крепости, манастири, църкви", обясни Димитров, предаде "Фокус".

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2023 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини