Остава усложнена обстановката в Смолянско, евакуираха туристи от Триград

  • 13 декември 2021 17:28

  • 2479
  • 1
Остава усложнена обстановката в Смолянско, евакуираха туристи от Триград
© bulphoto (архив)

Остава усложнена обстановката в Смолянска област като след поройните дъждове, днес паднаха и обилни снеговалежи. Все още в бедствено положение остават общините Неделино, Рудозем, Девин и Смолян. Нормализира се обстановката в общините Борино и Мадан.

След обилния снеговалеж започнаха да възникват проблеми с електрозахранването, заяви кметът на община Рудозем Румен Пехливанов. Все още има откъснати две села в общината и постоянно падат скатове от преовлажняване на почвата. В Неделино усилията са насочени за отводняване на пътя Крайна - Долен и осигуряване на достъп до помпената станция в Крайна, която водоснабдява половината Неделино.

Най-тежко е положението в общините Девин и Смолян. Пътят през Триградското ждрело бе прекъснат на две места и е затворен. Остават откъснати четири села - Триград, Кестен, Жребово и Водни пад.

Бедствената обстановка в област Смолян остава тежка

От днес е прекъснат и довеждащият водопровод в Триград.

„Най-тежки са пораженията по поречията на реките Триградска и Въча. Основно щетите са в Девин, кв. Настан и Триград. Днес успяхме да стигнем от Тешел до Триград с автомобил и захранихме с хляб и вода селото. Без достъп остава село Водни пад, тъй като по пътя е паднал един от мостовете, работи се по възстановяване на проходимостта. Пътят за Триград ще остане затворен, тъй като в най-тесния участък на ждрелото между скалите е пропаднала подпорна стена и част от пътното платно. Има обаче възможност за прехвърляне на болни, за да могат да бъдат извозвани до болнични заведения ако се наложи. През пътя ще преминават само линейки и автомобили за доставка на основни храни, тъй като е опасен. Успяхме да евакуираме туристи от Триград“, каза пред Фокус кметът на община Девин Здравко Иванов.

В кв. "Настан" водата от реката е изнесла скалите, които спираха достъпа до резервоара за питейна вода на квартала и го е наводнила. Екипи от ВИК – Смолян работят на мястото. Комисии описват материалните и социалните щети. В квартала има наводнени две къщи, още една къща е с наводнена изба. В Триград има къщи с пропаднали подпорни стени и наводнени помещения. Две комисии описват материалните и социалните щети по населени места.

„Проблеми има на много места, но няма недостъпно място. Щетите са сериозни, за милиони левове, ремонтите ще изискват много ресурси. Само за пътя за Мугла и в Мугла са нужни много средства за възстановяване“, каза кметът на Смолян Николай Мелемов.

Остава усложнена обстановката в Пиринско и Родопите

Много свлачища има по пътя в Арденското корито, които се разчистват. Отворен е вече пътят през Буйновско ждрело за селата Ягодина, Буйново и Кожари, след работа на аварийните екипи вчера. Ямите в пропадналите участъци по пътя са насипани с баластра и чакъл. Пътят е проходим за леки автомобили, не могат да минават големи МПС. Има отнесени пътища, пропаднали мостове, щетите са за милиони левове, но поне навсякъде е достъпно, каза кметът на Борино Мустафа Караахмед. Учениците на територията на областта провеждат нормално занятия. От тестовете сутринта няма положителни проби.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2479 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
гкк

2021.12.13 | 18:03

1
и пак ни изненада зимата

Добави коментар

Водещи новини