Перничани вече могат да кандидатстват за филтри на комините си

  • 08 декември 2021 14:05

  • 345
  • 2
Перничани вече могат да кандидатстват за филтри на комините си
© pixabay

Община Перник кани жители на кметствата „Църква“ и „Изток“, които използват за отопление уреди на дърва и въглища, да кандидатстват за безвъзмездна доставка и монтаж на електростатични филтри за горивни инсталации до 50 kW.

Поставянето на филтри на комините за улавяне на фини прахови частици е част от мерките, залегнали в Програмата за качеството на атмосферния въздух 2017-2021г. То остава най-ефективната и бърза мярка за борба с мръсния въздух през зимата, а община Перник е петата в България след София, Благоевград, Стара Загора, Горна Оряховица, която внедрява тази мярка, предаде БНР.

Мръсен въздух заради мъглите в няколко града в страната

Филтърът представлява иновативна технология, която не ползва никакви консумативи, а само електричество, равняващо се на разхода на малка електрическа крушка. Максималната консумация на електростатичния филтър е 30 W, което не натоварва месечния бюджет.

За кандидатстване ще бъдат допускани домакинства, които са погасили задълженията си за местни данъци и такси. Документите за кандидатстване могат да бъдат подавани в деловодството на община Перник, както и в кметствата в „Изток“ и „Църква“.

Мая Йорданова
345 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Майтапчи Йово

2021.12.08 | 16:24

2
Кой ще ги плаща??? Тиквата от... чекмеджето ли?!?

2021.12.08 | 14:44

1
На тези селяндури трябва да им се сложи филтър над града изобщо да не излизат от селото си

Добави коментар

Водещи новини