Доц. Росен Калпачки пред novini.bg: Инсултите при младите зачестяват, поради Ковид 19

  • 03 декември 2021 10:02

  • 3056
  • 0
Доц. Росен Калпачки пред novini.bg: Инсултите при младите зачестяват, поради Ковид 19
© pixabay, личен архив

Как Ковид 19 и всичките му мутации вредят на нервната система и мозъка, има ли зачествяне на случаите с инсулт – питам един от най-уважаваните лекари в тази област у нас – доц. д-р Росен Калпачки. Той е началник на Клиниката по нервни болести в УМБАЛ "Света Анна" /преди Окръжна болница/, ръководител е на най-големия Център за лечение на инсулти в страната, който се намира в същото лечебно заведение. Доц. Калпачки бе един от експертите в медицинския щаб, сформиран заради пандемията от коронавируса преди време.

С течение на времето, се натрупват все повече данни, че коронавирусът е инфекция, която поразява лошо не само белите дробове, а и нервната система. Нейното засягане не е от директното влияние на вируса, а от увредата на съдовете, които „хранят” мозъка. Т.е. става въпрос за съдова болест на мозъка. Там са най-тежките вреди, установени дотук, които Ковид нанася на нервната система. Това са най-тежките, но има и други, които ние, лекарите определяме като по-леки. Това са оплакванията от уморяемост, главоболие, световъртеж, загуба на концентрация и др. при хората, прекарали инфекцията.

Всичко това ние, лекарите, условно наричаме „мозъчна мъгла”.

В ежедневието най-често се сблъскваме с факта, че Ковид оказа влияние върху лечението и поведението спрямо тези заболявания, без да ги унифицира. Примерът е с мозъчния инсулт – заболяване, при което е важна и секундата време, но поради пандемията в целия свят се отчита, че ограничителните мерки са повлияли на ефективността при справяне с тази болест. Бързата реакция на здравната система, е изключително важна при лечението й, но достъпа на хората бе затруднен. Това се отрази и върху прогнозата, и върху смъртността.

Има зачестяване на случаите с инсулти. Впечатляващо е, че тази коварна диагноза вече засяга и по-младите, при които, ако нямаше коранавирусът, не биха се случили. При възрастните е трудно да се говори затова, че Ковид е причина за инсулт. Но при младите, може да се направи извод, че коронавирусът причинява инсулт. Става въпрос за т.нар. венозни инсулти, които засятаг повече жените, за разлика от другите, които са преобладаващо при мъжете.

Коронавирусът засяга съдовете на човека като инфекция, така се увеличава скоростта при образуване на тромби в тялото. Ако такива тромби попаднат в мозъка – това е инсулт. Затова директно Ковид увеличава риска от инсулт при хора, които иначе нямат други рискови заболявания.

Ковид променя реактивността на организма, активира процеси, които водят до повишено тромбообразуване.

Важно е да се ваксинираме, за да имаме поне в някаква степен  контролирана среща с вируса.

Ваксините намаляват вероятността за тежка среща с вируса, но не ви дават гаранция, че изобщо няма да го срещнете и да се разболеете. Сега коментирам само заразата от гледна точка на вредите, които нанася на нервната система и мозъка. Не се наемам за анализирам други ползи от ваксината.

Мен лично много ме натъжава, че обществото ни е така разделено и по повод на ваксините. Понякога се шегувам сред колеги, че ако примерно фейсбук е съществувал преди години, вероятно човечеството до днес нямаше да може да се справи с едрата шарка, победена чрез успешна ваксина и масова ваксинация.

Аделина Делийска
3056 0

Водещи новини