Как ще се осигури обещаният ръст на пенсии, майчински и заплати?

  • 02 декември 2021 08:22

  • 1101
  • 1
Как ще се осигури обещаният ръст на пенсии, майчински и заплати?
© NOVINI.BG

Служебното правителство представи в сряда основните параметри на бюджета за следващата година. В него се предвиждат повече пари за пенсионерите, майките и работещите с ниски доходи. Предвижда се минималната работна заплата от първи януари да стане 710 лева. Чрез Закона за бюджета ще се запази и увеличеният размер на майчинството през втората година от 650 лева.

„Не изпаднах в голяма радост, като го чух, по няколко причини. Обикновено един финансов министър първо внася бюджета, за да го видят всички, да видят параметрите, след това говори. Това действие е малко като каруцата пред коня”, коментира в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия икономистът Георги Ганев.

Очакваше се, че бюджетът за 2022 г. ще бъде изработен от партиите, които ще съставят правителство. В хода на преговорите между тях се говореше и за конкретни параметри на бюджета.

Валери Белчев: В Бюджет 2022 предлагаме увеличение на минималната заплата, майчинството, детските надбавки и минималната пенсия

„Политическо със сигурност има. Учудвам се за тази липса на комуникация. Минаха изборите, дано се сформира редовен кабинет и вече в парламент трябва да се коментират тези теми и стратегии”, заяви икономистът Владимир Сиркаров пред Нова телевизия. „Относно минималната работна заплата това е тема, която звучи добре на пръв поглед, но по принцип води по-скоро до негативни ефекти. Особено, когато се намираме в инфлационна среда, с едни подобни действия слагаме още съчки в огнището и огънят ще се разпали още повече”, заяви Сиркаров.

Според Ганев ключово важно е публикуването на средносрочната бюджетна прогноза, което не е направено. „Не чухме колко ще е дефицитът догодина, колко дълг ще се емитира, какъв ще е процентът на дълга, спрямо БВП в края на годината”, каза Ганев.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1101 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Овчар

2021.12.02 | 08:57

1
710лв много пари са това а ти дали ще изкараш месеца с толкова пари пробвай се поне един месец аз не пуша и пак не изкарвам месец двама работим и две ученички имаме и пак на вересия живеем

Добави коментар

Водещи новини