Водещите новини! България застарява и намалява с много бързи темпове; протест посреща новите депутати (и още…)

  • 01 декември 2021 18:51

  • 2176
  • 1
Водещите новини! България застарява и намалява с много бързи темпове; протест посреща новите депутати (и още…)
© Булфото (архив)

*** Водещите вечерни новини на 1 декември ***

 

Населението в България застарява и намалява с много бързи темпове. Това предупреди служебният социален министър Гълъб Донев на международна конференция по демографската устойчивост.

По думите му българската демографска стратегия трябва да бъде насочена не само към насърчаване на раждаемостта, но и към инвестиции в хората.

Процесът на застаряване на населението изисква пренастройване на всички обществени системи.

Гълъб Донев: Населението на България застарява и намалява с много бързи темпове

***

Природозащитниците ще раздават на депутатите бутилки с вода от седем водоизточника, за които има данни за замърсяване или има опасност за намаляване на водни количества. Сред тях са реките Струма, Марица, Овчарица, Сазлийка, Тунджа, Разметаница, както и язовир Розов кладенец.

Протест посреща новите депутати

***

Делото срещу Кристиан Николов за пътния инцидент, при който загина журналистът Милен Цветков, ще продължи на 20 декември. Причината е, че е необходимо време, за да се изяснят обстоятелства и факти по случая, стана известно на днешното съдебно заседание.

Николов отказа да даде обяснения за случилото се, като каза, че ще се възползва от това си право на по-късен етап.

Нови разкрития бавят делото за смъртта на Милен Цветков

***

Прокуратурата повдигна три обвинения срещу стрелеца беглец от село Сърница. 54-годишният Бейсим Салиф беше задържан след 18-часова мащабна акция на МВР. 

Той е обвинен в закана и опит за убийство и притежание на незаконно оръжие.

Повдигнаха три обвинения на стрелеца от Сърница

***

Ваксинирането срещу ковид на деца на възраст от 5 до 11 години в ЕС ще започне на 13 декември, седмица по-рано от първоначално предвиденото. Това съобщи днес германското здравно министерство, цитирано от Ройтерс.

ЕС ще започне от 13 декември да ваксинира деца срещу COVID-19

***

Министър Кацаров с подробности за ваксините за деца и тестовете за учениците

***

Изостря се дипломатическото напрежение между Москва и Вашингтон.

Руското външно министерство даде срок до края на януари всички служители на американското посолство, които са в Москва повече от 3 години, да напуснат.

Русия гони US дипломати с над 3-годишен престой

***

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви днес, че инвестиционният план на Европейския съюз на стойност 300 милиарда евро ще предложи на хората "истинска алтернатива" на китайската инициатива "Един пояс, един път".

Фон дер Лайен се обърна към пресата, като посочи, че "страните членки се нуждаят от по-добри и различни оферти" от тези, представени от Пекин.

Фон дер Лайен похвали инвестиционния план на ЕС за 300 млрд. евро за противодействие на Китай

***

Поради влошената епидемична ситуация, свързана с разпространението на COVID-19, Ирландия въвежда нови ограничителни мерки за влизане в страната, считано от 3 декември 2021 г., съобщава Външно министерство.

По информация на посолството ни Дъблин, всички пътници, пристигащи в Ирландия, включително ваксинираните и преболедувалите COVID-19, ще трябва да представят отрицателен резултат от тест за COVID-19. Той трябва да е PCR тест, извършен през последните 72 часа, или антиген тест, направен до 48 часа преди пътуването. Децата на възраст до 11 г. са освободени от тест.

МВнР: Ирландия въвежда изискване за отрицателен COVID тест за всички пристигащи граждани

***

Пътниците, пристигащи във Франция от страни извън ЕС, ще трябва да представят негативен тест за коронавирус, независимо от ваксинационния си статус, съобщи днес говорителят на правителство в Париж Габриел Атал, цитиран от Ройтерс.

Франция: Пътниците от страни извън ЕС трябва да представят негативен тест за COVID-19

***

 

Последвайте канала на

Novini.bg
2176 1

Коментари 1

Добави коментар
Гого

2021.12.01 | 22:27

1
Мого кумунюнгери у таз България

Добави коментар

Водещи новини