Човешка грешка причинила взривовете край Петолъчката

  • 06 юни 2012 19:26

  • 1301
  • 0
Човешка грешка причинила взривовете край Петолъчката
© Булфото

Ден, след като силни взривове разтърсиха района на Петолъчката, водеща за разследващите е версията "човешка грешка", съобщава БНТ.

Намерените в района на складовете джиесеми потвърдиха първоначалното съмнение, че при работата с боеприпасите са били нарушени ключови правила. Въпреки ежедневните инструктажи, под които са се подписвали служителите на "Берета Трейдинг".

"Ако някой го е крил в себе си, да не го показва, може да е носил. Но по принцип е забранено там да се носят такива неща - джиесеми, цигари, кибрит", казва служител на фирмата..

"Нямат право работниците и служителите в техническата територия след портала, където са хранилищата, да притежават в себе си и да носят кибрити, запалки, запалителни неща, включително джиесеми. При презвънявянето може да се получи прескачане на импулси, всичко може да стане. Ние намерихме един джиесем и част от втори", заяви зам.-министърът на отбраната Валентин РадевВалентин РадевВалентин Иванов Радев е министър на вътрешните работи в кабинета "Борисов 3" до 31 август 2018.

Според управата на фирмата-собственик на складовете били взети нужните мерки, за да няма подобни инциденти. Заплатата на служителите там е 350 лева, работят средно по 11 часа на ден. За да бъде назначен, всеки от тях е преминал 4-дневен курс на обучение.

"Ние сме убедени, че сме направили всичко възможно, което е трябвало да бъде направено. Правилата за безопасност са като Библията. Ако видите какви инструкции, какви регламенти - как се действа в един, в друг случай. Всичко е строго регламентирано. Това са тонове документация", посочи собственикът на "Берета Трейдинг" Десислав Делев.

Както стана ясно вчера, взривилите се боеприпаси са от Челопечене - най-опасните. В Стралджа все още се надяват да стане чудо и тримата мъже, които са в неизвестност, да се приберат. Един от тях, 49-годишният Станимир Киров, се преместил със семейството си от София и бил назначен в складовете преди 4 месеца. Работата му влияела зле на здравето, затова планирал скоро да напуска.

"Да се надяваме, че ще ги открият живи и здрави. Дано да успеят със самолет, с бронирана техника. Звънях, изключен, без обхват. Имало някакви убежища, дано да са там. Единият от служителите е доста стар, всичко му е ясно, дано да са успели да се скрият някъде. Дано да се приберат всички по домовете си", каза съпругата на Станимир Киров.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1301 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини