Моряците от "Вера Су" не са сигнализирали правилно, след като са започнали да бедстват

  • 27 ноември 2021 13:02

  • 1268
  • 1
Моряците от "Вера Су" не са сигнализирали правилно, след като са започнали да бедстват
© Булфото (архив)

Как чрез флагове може да бъде предадена важна информация и как можем да разчетем езика на моряците?

Флаговата сигнализация на море е един от важните начини за комуникация между корабите дори и във века на високите технологии. С различни по цвят знамена и комбинации моряците обменят информация от векове. Повече за този тип комуникация разказва капитан втори ранг Николай Данаилов.

От Община Варна питат МОСВ и МТ за товара на "Вера Су"

"В момента може да видите вдигането на комбинация от два флага Чарли и Браво, които съгласно международната сигнална система означават "Имам нужда от бърза и спешна помощ".

Флаговата комуникация трябва да се извършва прецизно от капитана и неговия екипаж, за да не се дават грешни сигнали на останалите кораби или хората на брега.

С цел показване на приближаващ кораб или кораб в близост, каква дейност се извършва на кораба или каква помощ е необходима на бедстващия кораб, обяснява кап. II ранг Николай Данаилов, командир на Научно-изследователския кораб "Св. Св. Кирил и Методий".

Съществуват и толкова подробни комбинации от сигнали, които могат да покажат на външния свят, че на борда има моряк на 25 години със счупена ръка.

Най-често се вдига за водолазна работа, когато имаме дейности по подводната част на кораба, това е флаг алфа. Ако има необходимост от медицинска помощ и тя трябва да стане бързо, се вдига флаг уиски. Вдигането на флаговете указва и стартирането на определени длъжности разписания, които екипажът започва да сработва. Тоест всеки заема своето място по това разписание, казва, кап. II ранг Николай Данаилов, командир на Научно-изследователския кораб "Св. Св. Кирил и Методий".

Много често един и същ цвят на флага се разчита по различен начин на море и на брега. Така например издигането само на червен флаг на борда показва на останалите, че корабът просто зарежда гориво или източва част от него, а не че бедства.

Жълтият флаг, който дълго време се вееше на злополучно заседналия край Камен бряг "Вера Су", породи различни спекулации. Оказва се, че моряците там не са вдигнали правилната сигнализация, след като са започнали да бедстват.

Месец след изтеглянето на кораба Vera Su от Яйлата: Рибарите се радват на добър улов

Вдигането на жълтия флаг означава, че корабът е незаразен и желае да продължи по своя път в открито море, допълва, кап. II ранг Николай Данаилов, командир на Научно-изследователския кораб "Св. Св. Кирил и Методий".

Въпреки че добре подготвените капитани знаят най-важните сигнали със знамена, на борда на всеки кораб има и справочници за флаговата сигнализация.

Радина Лазарова
1268 1

Коментари 1

Добави коментар
Мира

2021.11.27 | 14:23

1
Чудех се какво толкова безкрайно важно ми липсва през последните седмици а то било какво се е случило с "Вера Су"

Добави коментар

Водещи новини