Ген. Мутафчийски за ваксинацията: Бустерната доза е абсолютно необходима

  • 27 ноември 2021 11:06

  • 3674
  • 21
Ген. Мутафчийски за ваксинацията: Бустерната доза е абсолютно необходима
© Булфото (архив)

Специалистите у нас смятат, че четвъртата вълна на епидемията от COVID е пречупена, но това не трябва да ни успокоява, защото се задава следващата.

Световната здравна организация е загрижена от новия вариант на вируса – Омикрон, регистриран за първи път в Южна Африка.

"Пфайзер" и "Модерна" скоро с данни за защитата от ваксините срещу новия COVID вариант

В опит да овладеят епидемията европейските здравни власти обмислят третата доза да стане задължителна за зеления сертификат.

Ето коментара на началника на ВМА проф. Венцислав МутафчийскиВенцислав МутафчийскиВенцислав Методиев Мутафчийски е български лекар, офицер, генерал-майор, професор. Роден е на 20 пред БТВ за ваксинацията и прилагането на третата, подсилваща доза у нас:

– Проф. Мутафчийски, как се справяме с COVID кризата и с четвъртата вълна на епидемията?

– Сега сме във фаза на спадане на заболеваемостта, отчетливо свалена спрямо най-върховата стойност. Това се усеща и по натиска върху болниците. Имаме достатъчно места за неусложнени пациенти. За съжаление все още са заети всички интензивни легла.

– На какво според вас се дължи фактът, че хората продължават да не се ваксинират?

Това е въпрос за един милион, не мога да дам точен отговор къде се загуби връзката. Поне ние като лекари бяхме на ниво да покажем на обществото, да бъдем първи, да разясним… разбира се винаги има различни мнения.

– Какво е мнението ви за ваксинацията на малки деца от 5 г. до 7 г.?

Първо – аз съм твърдо „за“ ваксините във всяка една възрастова група, стига тя да бъде достатъчно добре изследвана и доказана, че е ефективна. За възрастните е доказана, че е безопасна и ефективна, за децата между 12 г. и 18 г. също е доказано ефективна, вече са поставени стотици милиони ваксини. Сега фирмите производители дадоха достатъчно добри и надеждни данни, че тези ваксини са безопасни ефективни за децата между 5 г. и 11 г. Доколкото ми е известно, те ще  бъдат в по-ниска доза и в съвсем различен вид.

– Мнението ви за издаването на зелен сертификат срещу бустерна доза?

Ефективността на бустерната доза се доказа в Израел за първи път. Едно голямо проучване, което дойде преди около два месеца, показа, че тези, които са с подсилен имунитет с бустерна доза са 10 пъти по-защитени, отколкото само с две дози. Въобще не сравняваме с неваксинираните – те са абсолютно незащитени. Бустерната доза е абсолютно необходима и това е верният път в момента. Дали да се издава зелен сертификат – доколкото разбрах, последните коментари в Европейската комисия са да се признават две дози до 9 месеца, след което само с бустерна доза. Мисля, че това е съвсем правилен подход, защото е доказано, че има спад на имунитета след шестия месец от поставяне на ваксините. Дали ще се наложи по-нататък да се правят още бустерни дози, това е неизвестно.

През уикенда: Ваксинации в цяла страна, раздават и подаръци

– Пациентите, които постъпват в COVID отделения във ВМА, повечето са ваксинирани или не са ваксинирани?

95% не са ваксинирани. От починалите 98% са неваксинирани.   

Радина Лазарова
3674 21

Свързани новини

Коментари 21

Добави коментар
wow

2021.11.27 | 11:26

1
Otivam za buster
тиквата

2021.11.27 | 11:27

2
бустер в на тиквата в а нуса

2021.11.27 | 11:35

3
Ami to ti si TUKVATA mai
Ами не съм

2021.11.27 | 11:52

4
убеден че е необходимо каквото и да е ваксиниране,понеже аз самия повече от 40 години не ползвам нито ваксинации,нито ре ваксинации и съм си здрав. Е, не се навирам в тълпата,нито съм поклонник на кръчми и чалготеки а на българина сякаш там му е хвърлен пъпа.....Ами ще си плаща удоволствията,дори и това да умре от някакво вирусче....
Ами не съм

2021.11.27 | 11:52

5
убеден че е необходимо каквото и да е ваксиниране,понеже аз самия повече от 40 години не ползвам нито ваксинации,нито ре ваксинации и съм си здрав. Е, не се навирам в тълпата,нито съм поклонник на кръчми и чалготеки а на българина сякаш там му е хвърлен пъпа.....Ами ще си плаща удоволствията,дори и това да умре от някакво вирусче....
Майтапчи Йово

2021.11.27 | 12:12

6
Тикво, колко бройки по-точно от нея:)))???
Роската Плевнелиев съм

2021.11.27 | 12:13

7
Търся някой да ми сложи бустерна с кожна спринцовка

2021.11.27 | 12:16

8
Ти жив ли си бе , твойта пичка майчина да е ба

2021.11.27 | 12:18

9
Бих те разпорил като дива свиня !

2021.11.27 | 12:22

10
За деца било безопасно при положение че е установено при тях най-много и различни УЖАСЯВАЩИ странични реакции! Родителите пускат и видеа на живите увредени. На ЕС на сайта май също пише.
Народа

2021.11.27 | 12:34

11
Ако този го вкарат в затвора, за действията му в щаба, ще се ваксинираме.

Добави коментар

Водещи новини