Тайни тунели застрашават исторически сгради в центъра на Пловдив

  • 26 ноември 2021 21:49

  • 16974
  • 2
Тайни тунели застрашават исторически сгради в центъра на Пловдив
© pixabay

Тайни незаконни тунели са прокопани под центъра на Пловдив и застрашават сградите отгоре, които са паметници на културата. Изкопите са открити на метри от Римския стадион.

Лабиринт от тунели под земята откриват собствениците на няколко имота на Главната улица в Пловдив, след като преди месец пътека между двете сгради рухва под краката им. Според потърпевшите техен съсед копае под сградите вече две години, предаде БТВ.

Откриха 10-метров иманярски тунел при разкопки край Пловдив

„Общината идваше, но той не ги допускаше да направят  проверка. Тоя  ров, който е повече от 10 метра е достигнато до археологическите пластове и със сигурност са изнесени артефакти“, коментира Светлана Варадинова.

В мазето са избити стени, виждат се изкопи, дълбоки над 10 метра.

На много места са поставени метални врати към тунелите, чиято вероятна цел е да се ограничи достъпът.

В избените помещения има десетки чували с пръст от изкопите. Виждат се пропукани стени, собствениците са наели адвокат, който да спре незаконните действия на съседа им.

„Това са сгради, строени 1890 г., всеки един от изкопите може да доведе да срутване“, казва адвокатът на собствениците Гено Василев.

Мирослав Стамов, който според съседите копае под сградите им, отказа да застане пред камерата ни. Изпрати документи, че е искал становище от културното министерство за спешна хидроизолация на външен зид.

А от археологическия музей в Пловдив коментират, че всякакви изкопни действия трябва да бъдат под надзора на археолози. Което не е направено.

„Бяхме сигнализирани от общината преди една година, аз и още един колега ходихме, не бяхме допуснати до сградата от господин Стамов с обяснението, че той само си разчиства мазето от боклуци“, казва археологът София Христева.

Район „Централен“ е издал  заповед за преустановяване на изкопните действия. Полицията е  привикала мъжа на разпит. Чака се становище от Министерство на културата.

Мая Йорданова
16974 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.11.27 | 10:05

2
Тея са влезли в бизнеса с антики
Умник Гюро

2021.11.27 | 04:54

1
Май собствениците на сгради са с незаконен акт за собственост, тъй като са крили античните паметници на културата под земята.

Добави коментар

Водещи новини