Започва възстановяване на културните паметници, пострадали от земетресението

  • 06 юни 2012 10:46

  • 394
  • 0
Започва възстановяване на културните паметници, пострадали от земетресението
©

Тече подготовката за справяне с последствията от земетресението на 22 май и последвалите трусове върху паметниците на културата в столицата. Това заяви в студиото на "Денят започва" по БНТ министърът на културата Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко.

В момента се подготвят експертните мнения, които да установят щетите и средствата, нужни за ремонта на джамията "Баня Башъ" в центъра на София.

Руската църква, другата сериозно пострадала сграда, е собственост на руската държава. Тя е информирана на случая и трябва да се предприемат мерки, защото има опасност куполът на храма да падне, обяви Рашидов.

В момента няма заповед за затваряне на Руската църква и джамията, но е наложително бързо да започне укрепването и ремонта им.

По думите му, храм-паметникът "Св. Александър Невски" няма сериозни поражения. За сметка на Министерството на културата ще бъде реставрирана иконата на Исус Христос в катедралния храм, която беше повредена от младеж преди дни.

Последвайте канала на

394 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини