В 150 склада в цялата страна разглобяват снаряди

  • 06 юни 2012 09:59

  • 1243
  • 3
В 150 склада в цялата страна разглобяват снаряди
©

Над 150 са складовете за утилизация на боеприпаси в страната. Само три-четири фирми обаче имат разрешение за обезвреждане. По договор, сключен с Министерство на отбраната, "Милитъри продакшън" е трябвало да унищожи около 390 тона боеприпаси за шест месеца. Собственикът е един и същ, но фирмата, която извършва утилизацията не е "Берета Трейдинг".

Това съобщи в студиото на „ Денят започва" комисар Божидар Василев, директор на сектор "Контрол над общоопасните средства" в ГД "Охранителна полиция". По думите му от първи януари до този момент са извършени пет проверки, които не са констатирали нарушения.

Василев обясни, че складовете по принцип имат капацитет и той не трябва да се надвишава по никакъв начин, така че боеприпасите се теглят периодически от складове на МО и се дават за утилизация.

В тази фирма, в която станаха взривовете край Петолъчката, не се откарват целите количества, а по определен график, тъй като фирмата е сключила договор с Министерството на отбраната, който е ясен и точен.

Това са конвенционални боеприпаси, в тях няма нищо опасно химически, биологически или друг състав, който да застраши живота на населението или на околната среда. При тези боеприпаси има пълно изгаряне на състава им, заяви още комисар Василев.

Последвайте канала на

Novini.bg
1243 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Наглите

2012.06.06 | 12:57

3
Кой знае колко се е крало от тия складове. И със един взрив е най-добре да се прикрият разликите.
Искаме осъдени

2012.06.06 | 12:47

2
Искаме осъдени за този безотговорен акт и осъдени за взривовете преди години в Челопечене. Само така ще си спестим трета трагедия.
321

2012.06.06 | 12:45

1
Хора, някой прави ли разлика между складове и предприятия в които се извършва утилизация на боеприпаси!? в СКЛАДОВЕТЕ САМО се извършва СЪХРАНЕНИЕ . Базите за утилизация се нещо друго и наистина са само няколко на територията на страната. Всяка база за утилизация си има склад, но те в никакъв случай не са 150. Препоръчвам като слушате изявленията по ТВ на компетентните хора, де не преинъчавате думите им. Журналист не означава специалист по всичко!

Добави коментар

Водещи новини