150 лв. глоба ако не подновим шофьорската книжка след смяна на адреса

  • 06 юни 2012 08:38

  • 2775
  • 0
150 лв. глоба ако не подновим шофьорската книжка след смяна на адреса
©

От 20 до 150 лева ще бъде глобата за шофьор, който при промяна на постоянния си адрес по лична карта не подаде заявление за подновяване на шофьорската си книжка в срок до 30 дни - това предвиждат промени в Закона за българските лични документи, които ще бъдат гласувани от правителството, съобщи Дарик радио.

Законопроектът предвижда още съкращаване на срока на валидност за шофьорските книжки на професионалните шофьори от 10 на 5 години.

Новият срок влиза в сила от 19-ти януари догодина. С промените в закона се въвеждат европейските изисквания относно издаването на свидетелства за управление на моторно превозно средство. Министерският съвет ще одобри също размера на еднократната целева помощ за първокласници за предстоящата учебна година, който се запазва на стойността от 150 лева. В дневния ред на заседанието е и обявяването на българската отсечка от междусистемната газова връзка България - Гърция за национален обект.

Според промените в закона за българските лични документи шофьорските книжки за категориите А и В, в които попадат мотопопедите и леките коли с до 8 места, запазват срока си на валидност от 10 години. Свидетелствата на професионалните шофьори, които имат категория С, или още по-горните D и E, ще се издават за срок от 5 години. За лицата с физически недостатъци срокът на валидност ще бъде до 5 години. Законопроектът регламентира случаите, при които се издават документите за шофьорска правоспособност, както и задължението на лицата с документи с изтичаща валидност да подадат заявление за подновяване не по-рано от 6 месеца преди датата на валидност.

Полицейските и дипломатическите звена вече ще обявяват промяна в статуса или невалидност за изгубените или откраднати шофьорски книжки, като притежателите им са длъжни да декларират това в 3 дневен срок. Министрите ще одобрят размер от 150 лева за еднократната социална помощ, която ще се полага на първокласници от семейства с доход под 350 лева месечно на член от домакинството.

Последвайте канала на

Novini.bg
2775 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини