Всички деца имат трудни дни, но някои имат повече

  • 19 ноември 2021 10:03

  • 756
  • 0
Всички деца имат трудни дни, но някои имат повече
© Невена Делчева

Всички деца имат трудни дни, но някои имат повече. С тези думи искам да започна разговора ми с едно усмихнато момиче. Тя е млада, скромна и винаги е знаела какво е нейното призвание - децата със специални потребности. 

Запознайте се с Невена Делчева и нейните "Ученици на г-ца Цвета". Това са измислени деца (или не съвсем) и по всичко личи, че имат една-единствена мисия - да докажат пред света своите достойнства и качества. 

Вече сигурно се досещате, че Невена е автор на книга, посветена на различните деца. А текстът има за цел да запознае малки и големи с тяхното ежедневие и начините, чрез които пълноценно да комуникираме с тях. 

Социалните дейности не са чужди на Невена. Тя от ученичка се гмурва в света на децата с увреждания, когато се запознава с професията "специален педагог".

"По време на следването си, а и след това, работех и доброволствах на места, където се обучаваха или живееха хора със затруднения – училища, дневни центрове, специални училища и други", разказва Невена пред екипа ни. 

През 2019 година авторката завършва следването си в Софийския университет и почти веднага започва работа по специалността. 

"Харесвам работата с деца и искам да помогна всички те да бъдат разбрани, независимо дали имат затруднения, или не", смята Невена.

Питам я как би искала да въздейства текстът върху читателите.

"Да ги кара да задават въпроси, да създава интерес и любопитство у тях. С въпросите следват и отговори, а по този начин се откриват нови хоризонти", отговаря ми тя. 

УНИЦЕФ: Броят на децата с увреждания в световен мащаб се изчислява на почти 240 милиона

В това време аз леко разлиствам страниците на книжката и гледам малките герои, които ми се усмихват измежду буквите. Всяко дете има своята история, хоби и занимания.

Ето я Мими. Тя е четвъртокласничка и много обича да играе шах. Има си и домашен любимец, който обаче не може да вижда. Боби пък е изключителен симпатяга, който обича компютрите и електрониката.

Учениците на ресурсния учител г-ца Цвета представят широк спектър от затруднения – аутизъм, дислексия, синдром на Даун, хиперактивност и трудности с концентрацията, церебрална парализа, нарушения в социалните умения и др.

Всяка една страничка запознава читателя с историите на малките герои, които доказват, че могат да преборят ежедневните трудности с достойнство. 

Книжката разказва още за известни личности със специални потребности, които жънат успехи и не се предават пред трудностите.

Набират средства за люлки за деца с увреждания на благотворителен базар

"Мисля, че е важно всички деца, които се чувстват различни, да знаят, че могат да достигнат до мечтите си с много труд и подкрепа от близките си и от обществото. Затова е хубаво да има все повече такива книги, разкриващи историите на деца и възрастни, на които не им е било лесно, но все пак са успели. В процеса на приобщаване, който тече в последните години, е важно да разкажем на децата за техните различни съученици, които обаче са деца също като тях и също така обичат да играят и общуват", продължава Невена.

И така, унесени в приказки, стигнахме до въпросите за толерантността.

"Толерантността се появява там, където има разбиране и отговори на зададените въпроси", посочва ми Невена.

Разговорът ни завършва много оптимистично. С надежда и вяра в доброто, в бъдещето, в отношението към малките неща и жестове.

"Това ми се иска да правим и възрастните, да показваме на децата, че когато не знаем, е добре да питаме, когато забележим, че някой не се справя, да говорим с него, когато виждаме нетолерантност, да обясним", казва Невена.

Защото "всички деца имат трудни дни, но някои имат повече". 
 

Последвайте канала на

Веселина Спасова
756 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини