Две трети от складовете били взривени

  • 06 юни 2012 07:55

  • 1407
  • 0
Две трети от складовете били взривени
© Булфото

Засега няма никакви данни кога ще бъде отворен главния път към Бургас след вчерашните експлозии на боеприпаси. Използват се обходни маршрути. Имаме сигнали от околните села за осколки, които са стигнали дотам. Целият състав на ямболската полиция и пожарна е моболизиран.

Продължава издирването на тримата работници. Мъжете са били в цеха, в който е избухнал първият мощен взрив малко преди 15 часа вчера. Вече се знаят и техните имена: Енчо Кремъков, Николай Гочев, Станимир Киров. Общо 18 души пострадаха при експлозиите между пътен възел Петолъчката и село Лозенец. Шестима от тях остават в болниците в Сливен и Ямбол, без опасност за живота.

В района има 24-часовото наблюдение. Следи се за честотата на взривовете. Влизането с военна техника в района ще стане 24 часа след последния взрив. На място работи кризисен щаб.

Складът край Петолъчката е един от 10-те в страната, където се съхраняват и обезвреждат излезли от употреба боеприпаси. Собственост е на частната фирма "Берета Трейдинг". Тези боеприпаси обаче не са опасни за здравето на хората.

"Няма опасност от по-мощен взрив. Докато бяхме там, все още се взривяваха. По моя оценка са взривени две трети от складовете", заяви зам.-министърът на отбраната Валентин Радев. Той каза, че може би ще вали, а е по-добре безмоторното самолетче, което ще правви снимки на обектите, да бъде пуснато преди дъжда.

"Ние работихме в цех, който е близо до този, в който стана инцидента. След като се чу първият взрив, хукнахме да бягаме да се спасяваме. Прибрахме се живи и здрави, бягайки около два километра. Всички изчезнали са много отговорни хора", каза пред камерата на ТВ7 един от оцелелите работници.

"Надяваме се да са влезли там, доколкото знаем, има някакви убежища. Ние само чакаме, няма какво друго да направим", това каза синът на един от изчезналите мъже.

Бившият командващ на Сухопътните войски Генерал Люцкан Люцканов смята, че 90% няма шанс да са живи тримата служители, които се издирват. Както е известно, на погребите край Стралджа са работили 21 души, а 18 от тях са се спасили.

”Какво е станало и какво става там не може да се каже. Категоричен отговор е трудно да се даде, защото процесите са неконтролируеми, коментира генерал Люцканов. Сутринта, както ми е известно, в 6 без 15 е бил последният взрив. Това означава, че ще може да се влиза в зоната след 24 часа, утре сутринта. Просто такава е процедурата. Може да се влиза в зоната на взрива 24 часа след последния взрив. На мястото на взрива – в първи цех, в момента има 4 метра кратер.”

Последвайте канала на

1407 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини