Проф. Владимир Чуков за novini.bg: Турция ще бъде подтикната да направи фатален избор

  • 12 ноември 2021 14:56

  • 21928
  • 0
Проф. Владимир Чуков за novini.bg: Турция ще бъде подтикната да направи фатален избор
© pixabay

Анализ за novini.bg на проф. Владимир Чуков, известен арабист, университетски преподавател и учен в областта на политиката на Близкия Изток и исляма за турското виждане на две проблемни ситуации на Балканите, които са близко до българските граници и касаят директно българската национална сигурност. В него е цитирана преводна публикация за засиленото американско военно присъствие в Североизточна Гърция /около Александропулис/, аналогизирано с това на американския контингент в Североизточна Сирия.

Вчера турският президент Ердоган заяви, че „превръщането на военната база в Дедеагач /Александруполис/ в американска база превръща цяла Гърция в американска база“. Това го казва в Анкара на пресконференция с унгарския премиер Виктор ОрбанВиктор ОрбанВиктор Орбан (на унгарски: Orbán Viktor) е настоящият министър-председател на Унгария,.

В своята „обяснителна статия“ главният редактор на пропартийния вестник „Йени Шафак“ Ибрахим Карагюл пише:  „Защо е американското военно струпване в Александруполис? Дали Западна Тракия ще служи за военна база срещу Турция?“. Съобщава още:

„Американската армия превърна Дедеагач, на 20 километра от границата с Турция, във военен пост.

Сега тя добавя още 1000 танка и тежкотоварна бойна техника, както и 120 атакуващи хеликоптера и 3000 войници към първоначалните 400 въоръжени превозни средства, които разположи там през юли.“

„ Те са начертали подобни карти след Първата световна война, когато беше създаден фронт на южната граница на Турция, ние го нарекохме „коридор на тероризма“. Обсъждахме го като въпрос на тероризъм. Но това не беше така. Тероризмът беше просто апарат. Между Турция и арабско-мюсюлманския свят беше издигната дебела стена от иранската граница до Средиземно море. Не се различаваше от картите, начертани след Първата световна война. Те преначертаваха границите през първата половина на 21-ви век.

Анадолската карта от онова време ще бъде допълнително намалена. Това безразсъдно, арогантно, „колониалистко“ отношение, което Западът въплъщаваше под името „тероризъм“, се разби в Турция и рухна. Последва кризата в Източното Средиземноморие. Напрежението, което кипеше там, беше съсредоточено около горивото, петрола и енергията. Истинският мотив обаче беше Турция да бъде прогонена от Средиземно море и да се ограничи в нейните брегове. Те на практика формират кръстоносен флот в Източното Средиземноморие. Щяха да задушат Турция, но не се случи. Този фронт е деактивиран – „засега“.

Криза в Черно море

След подготовката в Егейско море и Гърция, в Румъния и България бе достигнат определен момент, те ще провокират криза в Черно море. Напрежението срещу Русия ще ескалира – или поне така изглежда. Те ще се опитат да привлекат Турция на своя страна. Но истинската цел ще бъде да се обсади Турция и от север.

Точно както тяхното оправдание за южния фронт, че е тероризъм, сигурността на Гърция за западния фронт, руската заплаха ще бъде използвана като оправдание за Черноморския/Северния фронт. Ето как ще бъде представен.

Сериозен избор

Турция ще бъде подтикната да направи фатален избор. Те ще ескалират напрежението в Черно море до такава степен, че Турция ще бъде принудена да избира между „Запада“ и „Русия“.

Натрупването в Дедеагач, е най-критичният етап от западния фронт срещу Турция. Имайки дълга и болезнена история със Запада от векове, Турция ще интерпретира правилно този ход на Запада, който раздели голямата империя и ще се намеси дълбоко в нейните останки.“

 

Последвайте канала на

Аделина Делийска
21928 0

Водещи новини