30% от 16-годишните българи пушат (видео)

  • 05 юни 2012 11:08

  • 989
  • 0
30% от 16-годишните българи пушат (видео)
©

Не можем да получим данни за хора, които не ходят на училище и това е едно от несъвершенствата на изследването. Това каза на пресконференция днес националният координатор на Европейски училищен изследователски проект за алкохол и други наркотици Анина Чилева, която представи данните от проекта /ESPAD `11/.

България е една от страните с високо разпространение на тютюнопушенето - на четвърто място сме. 39% от 16-годишниите, които са участвали в представителната извадка, каза Анина Чилева от Национален център по обществено здраве и анализи.

По отношение на употребата на алкохол 87% от учениците в България пият алкохол. Основната напитка сред тях е бира. "Не бива да си виним децата за количество погълнат алкохол, а това, че употребата му е масова", каза Анина Чилева. По степен на интоксикация българските деца не са в най-високото на графиката, отбеляза тя.

В България се разпознават всички проблеми и сме значително над средните за Европа показатели. По отношение и на сексуалните контакти сме над средните показатели.

"Тук не говорим за наркомани, а за епизодична употреба", каза Момчил Василев от Националния център по наркомании. По думите му децата ни не потребяват повече наркотици от децата в Европа. Околи 10% от 16-годишните в България са потребявали марихуана и хашиш през последните 30 дни преди датата, на която е проведено изследването.

България заема първо място сред 36 държави по употреба на амфетамини сред 16-годишните младежи, каза още Момчил Василев. 7 на сто от младежите са употребявали амфетамини, като показателят в Европа е до 3 на сто. Василев представи данни от проучване, извършено през 2011 г. сред 36 европейски държави чрез Европейски училищен изследователски проект за алкохол и други наркотици. В проучването са участвали 105 хиляди ученици от 9 и 10 клас, като българските участници са били 2 217.

Страната ни се нарежда над средното ниво, като 26 на сто от анкетираните са отговорили, че са опитвали някакъв наркотик. Във всички държави учениците, опитвали някакъв наркотик, отговарят, че това е било марихуана или хашиш. Челното място в това отношение държи Чехия, където 42 на сто от 16-годишните са опитвали тези наркотици. Най-ниска употреба е била регистрирана в Албания, Босна и Херцеговина, Молдова, Норвегия и Румъния.

Употребата на канабис през последния месец може да говори за редовна употреба, обясни Василев. До 24 на сто от участниците от Франция и Монако са употребявали канабис през последния месец. В България този показател е 10 на сто. Най-ниска употбера на канабис се наблюдава в същите държави, в които е ниска и употребата на хашиш.

Последвайте канала на

989 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини