Община Пловдив е готова с проекта за общинско дружество, което да управлява две линии на градския транспорт

  • 02 ноември 2021 14:39

  • 827
  • 0
Община Пловдив е готова с проекта за общинско дружество, което да управлява две линии на градския транспорт
© Община Пловдив

Проектът е включен в новия План за интегрирано градско развитие - ПИРО, който ще се реализира в рамките на следващите 7-8 години. В първия етап се предвижда да бъдат закупени автобуси за две нови линии, чиито маршрути свързват по-голяма част от училищата и висшите учебни заведения в Пловдив.

Първоначално дружеството ще разполага с 20 електробуса, шофьори, административен, технически и помощен персонал. Инвестицията е за близо 22 млн. лева, като за целта ще се кандидатства за европейско финансиране при отваряне на европейските програми догодина. За целта са проведени срещи с управляващите органи на Програма „Региони в растеж“ и „Околна среда“. Направено е и проучване за кандидатстване по програма LIFE и „Хоризонт“.

Каназирева: Новият площад на Перущица ще допринесе за развитието на града като културно-исторически център

След създаването си общинското дружество ще има достъп до европейско финансиране на проекти за модернизация на обществения градски транспорт. Община Пловдив ще може да реализира мерки за намаляване на емисиите и декарбонизация на градския транспорт чрез закупуване на превозни средства с нулеви емисии. По този начин ще се подобри качеството на услугата, ще се осигури прозрачност на финансите, ще се повиши конкуренцията между операторите.

Снимка: община Пловдив

След днешното публично обсъждане Община Пловдив ще внесе доклад в Общинския съвет за създаване на дружеството по Търговския закон. На следващ етап то ще получи лиценз за извършване на обществен превоз, да кандидатства по европейските програми за закупуване на електробуси и изграждане на автобусно депо и съпътстваща инфраструктура към него.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
827 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини