Шефът на Комисията за конфликт на интереси: Законът е несъвършен

  • 04 юни 2012 11:07

  • 879
  • 0
Шефът на Комисията за конфликт на интереси: Законът е несъвършен
©

Претрупани сме от работа. За около година Комисията за конфликт на интереси работи по над 300 случа в две направления: предотвратяване на случаи на конфликт на интереси и вземане на решения за установяване или неустановяване на конфликт на интереси.

Това каза на пресконференция днес директорът на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов. По думите му лицата, които трябва да се съобразяват със Закона са над 100 000 души, като се започне от младши експерт в министерство и се стигне до президента. Той съобщи още, че са прекратени 70 случая на производство. Към момента има около 150 висящи производства.

Когато започнеш да работиш с един закон, виждаш недостатъците и пропуските му, но нека първо видим решението на върховните съдии и тогава пак ще говорим. Самата съдебна процедура по обжалване на решеният е прекалено дълга - повече от година, би трябвало тази процедура да се ускори. Има много несъвършенства в Закона за конфликт на интереси, призна Филип Златанов.

Обществени поръчки, управление на имоти, както и назначение на роднини с толериране - това са най-честите случаи, по които работим, каза още той. По думите му консултантски фирми за усвояване на евросредства се правят от бивши общински служители, което е забранено от закона.

Всичко подлежи на проверка, за да се окаже, че нещо е донос, ние трябва да го проверим, каза директорът на комисията. Ние не казваме, че когато брат или сестра са най-способните, но това значи, че лицето, което ги е назначило, трябва да се оттегли. Тук навлизаме в територията на влиянието, което малко по-трудно се доказва. Законът в Словения например абсолютно забранява участието на роднини, при нас е по-либералаен, заяви Филип Златанов.

Последвайте канала на

879 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини