Иван Игов пред novini.bg: Близо 20 на сто от българите вече имат посттравматичен синдром от Ковид пандемията

  • 27 октомври 2021 15:51

  • 1673
  • 0
Иван Игов пред novini.bg: Близо 20 на сто от българите вече имат посттравматичен синдром от Ковид пандемията
© pixabay и бнт

Дали възрастните в обществото ни, които упорито отказват да се ваксинират, съзнават, че напрактика те превръщат българските деца в свои жертви? Как би се отразил повторен локдаун на подрастващите, които ходят ту присъствено на училище, ту ги обуват дистанционно в домовете им? Как по-големи ученици се организират за ваксиниране и може ли това да ни измъкне от дъното? Разговарям с популярния дългогодишен училищен психолог и семеен терапевт Иван Игов.

Зареяни в собствените си егоистични цели и подбуди, както и в посттравматичния стрес, който самата епидемия наложи, ние възрастните създадохме хаос в обществото, от който най-много страдат децата.
С колегите обсъждаме помежду си тревожното психично състояние на хората. В последните месеци се наблюдава рязко засилване на агресията в семействата. Според колеги, семейни терапевти, над 1/3 от семействата са засилили нападателното поведение помежду си, а това най-пряко се отразява на децата и особено, когато се обучават онлайн и са непрекъснато вкъщи.

Агресията в държавата ни стана норма на поведение.

Досега говорехме само за вербална жестокост, но за съжаление, тя вече преминава в чисто физическа. Всичко това създава една много тежка фрустрация, както за възрастните, така и за техните потомци.
Възрастните могат да излязат от това състояние, предвид своята интелигентност и житейска мъдрост. Докато при децата, изход от това състояние на натиск от всички страни, е враждебността.
Агресията не е проява само навън, тя може да бъде насочена и навътре, към самия индивид.
Фрустрация е състояние, при което сме блокирани. На практика това беше голямото поражение от пандемията, която ни отне правото и възможността да управляваме живота си. Без избор, човек се примирява с нещата, които се случват.


Имахме надежди, че с появата на ваксините, ще излезем от това състояние, но се вижда, че са били напразни, защото се получи точно обратното - хората още по-настървено се настройват едни срещу други, а децата са безсилни, защото самостоятелно не могат да вземат решения за живота си.
Увеличиха се самоубийствата и тези дни стана едно поредно такова - на младия изпълнител, който посегна на живота си. 

Един нов локдаун ще засили още повече фрустрацията.

Аз лично съм против цялостното затваряне отново, но да видим в какво състояние ще е болничната система. Има и някаква възможност да ни помогнат съседни държави като Гърция например, което е голям срам за нас, но дотам сме се докарали.
Мерките при нас се прилагат със закъснение. Нямаше и разяснителна кампания, която да донесе ефективност.
Нашата работа непрекъснато се увеличава, сами преценете дали това е добре, или не е. Близо 20 на сто от хората у нас страдат от постравматичен синдром от пандемията. В това число са и децата. Ние продължаваме да сме в капана на заразата, което означава, че и в бъдеще ще имаме огромни проблеми с последствията.
Затова е важно българите да проумеят, че не бива егоистично всеки да мисли само за себе си. И да помислим за децата, които ни наблюдават как говорим едно, а правим друго. Вижте как реагират на ваксините учителите! Та те са сред най-консервативното съсловие у нас по отношение на ваксинирането. Засрамват ги ученици от горните класове на елитните гимназии, които се организират в социалните мрежи, за да се ваксинират. Дали пък децата няма се окажат по-разумни от възрастните и да ни измъкнат от Ковид кризата?!


 

Последвайте канала на

Аделина Делийска
1673 0

Свързани новини

Водещи новини