Първан Симеонов: Извинете, но столичната интелигенция се плаши просто от... продукта на демокрацията - хората искат свобода и избор 

  • 25 октомври 2021 10:51

  • 2850
  • 0
Първан Симеонов: Извинете, но столичната интелигенция се плаши просто от... продукта на демокрацията - хората искат свобода и избор 
© личен архив, фейсбук

Коментар на социолога д-р Първан Симеонов. Той е преподавател по политология в СУ, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл" и част от екипа на института по социология "Иван Хаджийски".

Гледам, не закъсня палавата интелектуалска бъзикня с младежите от родния ми град, които влезли демонстративно в мола. Наречете ме Ганьо, Андрешко, богомил, но аз пък им симпатизирам. И, да знаете, Ганьо пак може след години да се окаже по-прав от префинените западняци. Разбирам, че западният ни свят е тръгнал към зелен сертификат и това е тъпо, но неизбежно. Застъпвам се за ваксинация. Но се радвам, че някой поне протестира. Срещу фактическата принуда, срещу елементите на дискриминация. Не съм съгласен с тези момчета (според мен, няма план на елитите, има просто паника на елитите), но съм "за" правото им на този протест. 
Ама защо протестирали. Ами защото от днес са нещо като втора категория хора заради избора си. Извинете, но столичната интелигенция се плаши просто от... продукта на демокрацията - хората искат свобода и избор. 


Между другото, прогресивните хора у нас, истински левите и т.н., трябва сериозно да се замислят как днес се оказа, че

из Европа прогресивните взеха да се интересуват само от правилата, а за правата взеха да скачат... фашагите. 

Ама защо в мола? Ами защото молът е символ на вездесъщия консумеризъм. Същите интелектуалци, дето сега се присмиваме, сума ти време протестираме за запазване на природата, срещу олигарсите и т.н., което в дълбочината си е почти антикапиталистически протест. Обаче, тия момчета не могат да правят антикапиталистически протест - не изглеждат като нас, не викат правилните неща. И, о, ужас, веят трицветни знамена и "Свобода или смърт".
Ама даже викали "Сърце, душа, за България"! Извинете, това нещо лошо ли е вече? Защото и аз ходя на мачове и съм викал такива работи; да си знам. Вижте, на ниво разум, разбира се, тези млади хора бъркат. И преди дни споделих тук разумната си критика към тези протести. Но на ниво сърце и душа ги разбирам. 
Ако с разума си противостоиш на днешните ограничения в нашата част от света, значи нямаш разум. Ако обаче поне в сърцето и душата си не си критичен към тези ограничения, значи нямаш сърце и душа! 
А през това време телевизиите просто продължават заливането с темата ковид - във всяко студио има лекар или лаборант с догадки. Не е пландемия, но със сигурност е инфодемия. И после се чудим защо има протести...

Последвайте канала на

Аделина Делийска
2850 0

Свързани новини

Водещи новини