Личните лекари все още не могат да изписват безплатни рецепти за ковид лекарства

  • 25 октомври 2021 07:43

  • 298
  • 0
Личните лекари все още не могат да изписват безплатни рецепти за ковид лекарства
© Pixabay

Миналата седмица надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса реши общопрактикуващите лекари да могат да изписват рецепти за безплатни лекарства за лечение на пациенти с COVID-19.

Рецептите ще бъдат електронни, но от тях ще могат да се възползват само здравноосигурените пациенти. Подобни безплатни рецепти досега можеха да се изписват само от обособените в ковид зони медици.

Шефът на НЗОК: Предлагаме и общопрактикуващите лекари да издават рецепти за безплатни лекарства за болните с COVID

Председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив д-р Костадин Сотиров обясни обаче, че мярката не е съгласувана между Здравната каса и управителния съвет на Българския лекарски съюз. Това значи, че в момента безплатни рецепти не могат да се издават. Затова медикът призова хората да не ги търсят, защото няма от кого да ги получат.

"Това решение е стъпка в правилната посока, но то е само намерение. намерение, което надзорният съвет на НЗОК трябва да изпрати до управителния съвет на лекарския съюз. Здравната каса не е началник на семейните лекари, тя не може да ин заповядва. Ние сме договорени партньори съгласно Закона за здравето", заяви пред БНТ д-р Сотиров.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
298 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини