Любчо - да се усмихваш въпреки всички трудности

  • 23 октомври 2021 10:31

  • 1602
  • 0
Любчо - да се усмихваш въпреки всички трудности
© Личен Архив/Да помогнем на Любчо

Цял живот няма да ни стигне да разгадаем света на децата, а от този свят имаме да научим толкова много. Децата са необятна вселена, в която може да намерим отговорите на много въпроси, за които ние, възрастните, се лутаме. Независимо от проблемите или болката, децата намират сили да се усмихнат. Те успяват да преодолеят ежедневните тревоги и да се радват на малките неща. Също като Любомир Еленков, когото всички знаят като Любчо.

Детето, чиято тежка съдба разтърси България преди години, днес е на 19-години. Тежката форма на церебрална парализа напомня за онзи трагичен момент в живота на баба Саня и дядо Влади, когато пиян шофьор блъзка майката на Любчо, бременна с него, и баща му. Двамата загиват, а напук на лекарските прогнози роденият в 8-ия месец Любчо оцелява.

И животът му не е лек, но баба му Саня е категорична, че той е подарък от съдбата.

Любчо остава сирак преди да се роди, бори сe с тежка болест (снимки+видео)

Любчо тъжи като всички останали, не са му чужди нещата, които правят другите, защото семейството му се старае много. Той обича да слуша музика, вълнува се особено на народните песни. Прекарва приятно времето си на село.

Снимка: Личен Архив/Да помогнем на Любчо

Пред Novini.bg бабата на Любчо – Саня, разказа, че с годините рехабилитациите са дали резултат. Днес притесненията й около коронавируса не са малки. Разредени са някои от упражненията от страх да не се разболее Любчо. При него още идва учителка, която му помага да добие повече знания. 

Саня не крие, че трудните моменти са много. Един от тях е липсата на по-добро приобщаване на децата със специални потребности в обществото ни. Мечтае всички с проблемите на Любчо да бъдат по-добре разбрани и приемани.

"Мило ми е да споделя, през годините много хора ни помогнаха", признателна е Саня. 

Тя не иска историята да буди съжаление, а в неговата история да открият надежда. 

Тя успява да публикува снимки и да информира всички в страничката на Любчо във фейсбук.

Борислава Бибиновска
1602 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини