Потребителите свалиха над 56 000 сертификата, злонамереният трафик срещу НЗИС продължава

  • 22 октомври 2021 18:43

  • 2556
  • 1
Потребителите свалиха над 56 000 сертификата, злонамереният трафик срещу НЗИС продължава
© Булфото

Общият брой на свалените европейски зелени сертификати през интернет портала на Националната здравно-информационна система (НЗИС) през днешния ден надхвърли 56 000.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

Най-активни бяха изтеглянията в часовете между 9.00 и 13.00 ч., когато системата за генериране на сертификати отчете средно 7500 свалени документи на час.

До този момент са изтеглени общо над 1.255 млн. европейски сертификата. Общият брой на поставените ваксини днес е почти 20 000.

Това е поредният ден, в който потребителите свалят активно генерираните им сертификати, въпреки продължаващите с нова сила и интензитет злонамерени действия от типа „отказ от услуга“ (DDoS) срещу инфраструктурата на НЗИС. В следобедните часове екипите на „Информационно обслужване“ АД засякоха нов мащабен опит за блокиране на работата на системата. В ранният следобед бяха засечени близо 30 млн. заявки в секунда към интернет портала https://www.his.bg/, което е безпрецедентна атака за България. Няма опити за пробив и намеса в системата и изтичане на данни на потребители.

„Продължаващите втори ден злонамерени действия имат за цел да нарушат ваксинационния процес и са пряка заплаха срещу държавата и неуморната работа на медицинския персонал, който полага денонощни грижи за защита на българските граждани от COVID-19“, каза изпълнителният директор Ивайло Филипов. По думите му компанията е осигурила възможно най-ефективната и модерна защита на инфраструктурата от подобни действия и успешно успява да отблъсне злонамерените атаки.

От понеделник, 25 октомври, след 14.00 ч всички граждани, които са доказано преболедували COVID-19 с положителен резултат от направен антигенен тест и са регистрирани в Националния регистър за борба с COVID-19, могат да изтеглят своето удостоверение за преболедуване от интернет портала на Националната здравно-информационна система https://www.his.bg/bg/dgc. Удостоверението за преболедуване ще важи само за територията на България и ще е с продължителност 365 дни от датата на първия положителен антигенен тест за COVID-19.

 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Борислава Борисова
2556 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.10.22 | 18:55

1
Ганьо обича да го е6ат, това е положението.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини