Държавата ще компенсира фирмите заради високата цена на тока

  • 19 октомври 2021 15:11

  • 1873
  • 13
Държавата ще компенсира фирмите заради високата цена на тока
© Булфото (архив)

Държавата е поела ангажимент за финансови компенсации за фирмите заради високата цена на електроенергията. Това стана ясно след срещата на представители на бизнеса и синдикатите с премиера Стефан Янев.

Компенсациите ще бъдат отразени в октомврийските сметки за ток в началото на ноември. Техническите подробности ще бъдат уточнени до края на деня. Срещата в Министерския съвет се състоя на фона на протест заради скока на цената на тока.

600 хиляди небитови потребители за тях сме днес тук, за тях сметката на ден е 480 лв. за мегават час, което четири пъти повече от цените на регулирания пазар. Това е огромен удар, който не си се е случвал досега, каза пред БНР Пламен Димитров от КНСБ.

,,Това трябва да се овладее веднага. На срещата коментирахме да се вземат финансови компенсации от бюджета за изминалите месеци. По около 150 млн. лв. на месец са нужни за август, септември и октомври. А занапред - Фондът за сигурност на енергийната система да вземе заем от един милиард лева с решение на МС. Този заем да се обслужва от свърхпечалбата на БЕХ'', каза още Димитров.

Протест срещу цените на тока и горивата в Русе

Днес и синдикални и работодателски организации излязоха на демонстрация в центъра на София с настояване за спешни мерки, с които държавата да компенсира бизнеса и потребителите за скока в цените на електроенергията.

Беше блокирано движението в така наречения "Триъгълник на властта" - булевардите "Дондуков" и "Цар Освободител".

Работодатели и синдикати излязоха на протест срещу високите цени на тока

Представители на протестиращите влязоха в Министерския съвет, където представиха подготвения от тях пакет от мерки срещу високите цени на тока.

Протестът събра множество недоволни - и собственици на по-малки семейни фирми, и представители по-големи предприятия, които вече плащат двойно и тройно повече за ток, отколкото през същия период за миналата година. 

Днес цената, на която се търгува електроенергията на свободния пазар, достигна нов рекорд - 480 лева за мегаватчас и това засяга не само бизнеса, но и социалните структури като болници, училища и детски градини, които също купуват на свободния пазар. Този ценови шок ще погълне 3 милиарда лева и ще доведе икономиката до колапс. Търпението на хората е изчерпано. Ние искаме да заявим това от площада. Поканили сме всички, които не искат и не могат да плащат двойни и тройни сметки - защото идва енергийната ламя и прибира резултатите от техния труд, предупреди Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал.

Протести се проведоха и в други градове.

Владимир Василев
1873 13

Свързани новини

Коментари 13

Добави коментар

2021.10.19 | 18:57

13
Някой да има дежа вю със протестите срещу минималното увеличение на цените на тока и горивата при правителството на ГЕРБ и какво стана после? ГЕРБ загуби изборите. Сега цените се увеличиха в пъти - тока с 1000 %, бензина двойно, парното като дойдат сметките народа ще завие на умряло, цените на хранителните стоки вече са непосилни, дърва за огрев през зимата няма да има или ще бъдат на безумни цени. Да познаем ли от три пъти какво ще се му се случи на изборите на Диктатора и на престъпното му служебно правителство? Идва отново ГЕРБ на власт за да ни извади както винаги от лайната в които ни набута Радев. Защо обаче си го причинихме - щото обичаме да ни е гадно май.

2021.10.19 | 18:47

12
Съответно ,прекупвачите

2021.10.19 | 18:19

11
къде е Мръсната М.а.я - Чушкопека да се потъркаля по паветата пред огладнелите работници, къде е Ха.д.ж.и.г.е.я да надуе кавала на лайняния б.а.б.и.к.я.н и да разнесат пак ковчезите и бесилките, къде е М.у.н.ч.о да размаха юмручето? къде е Р.и.с.т.ь.о М.а.д.ж.о.т.о да подкара гумената лодка по локвите? Или съдбата на хилядите работници които престъпното правителство на Р.а.д.е.в ограби не ги интересува? Къде са чалгарите на У.ч.и.н.д.о.л.с.к.и.я простак да запеят патриотични песни?

2021.10.19 | 16:11

6
М.у.н.ч.о защо не слезе при протеститащите работници и да размаха отново юмруче? Или му стиска да излиза само при платените башибозуци на Ч.е.р.е.п.а? Хайде де - слез при гладните, ограбени от служебното ти правителство отрудени хора. Или се гнусиш от тях или те е страх. Хайде да кажеш за безбожните цени на тока, на бензина, лекарствата, храните. Кажи защо ваксинацията е на последно място в света и защо смъртноста е най висока? Има много въпроси на които ще ти се наложи да отговаряш като ти изтече имунитета след 14.11.2021 г.

2021.10.19 | 17:07

10
Да слезе ама тези огладнели хорица не ръкопляскат и не коленичат като Христо Иванов по паветата - те и семействата им искат да ядат. Ще стане като на Мария Антоанета пастите - не, че не го чака същата съдба. Ето това е Великото Народно Въснатие - не като шепата платени от Черепа башибозици. Това е истинския народ.
Ще го отнесеш за изборите

2021.10.19 | 17:00

9
За бизнеса пари има, а за старите хора няма

2021.10.19 | 16:57

8
Значи едни спекулативно крадат от цената на тока, а държавата с моите данъци ще поктие злоупотребите? А за децата нуждаещи се от лечение пак няма да има пари. Но нма да правим нищо за картела в енергетиката, нали са ваши хора - Р.Овч., Първанката тройния шлем и вся осталная сволоч.

2021.10.19 | 16:09

4
Хората обедняха и огладняха при военната хунта на метежника Р.а.д.е.в. Излъгани, ограбени, гладни и озлобени срещу д.и.к.т.а.т.у.р.а.т.а на Фатмака хора, работници чакат от половин година да си получат заплатите. Целия народ пъшка и очаква със ужас новите цени на тока, газа, хляба, парното. Само Б.о.й.к.о е истински отговорен държавник ама ние забравихме това, забравихме стабилноста при неговото управление, забравихме нормалните цени на стоките и тока и вкарахме в парламента чалгата на Радев която за 6 месеца съсипа страната. Имаме шанс се поправим на 14.11.2021 г. и да дадем поне 55% на Г.Е.Р.Б и професор Герджиков - единствените които могат да ни измъкнат от лайната в които ни набута Р.а.д.е.в.

2021.10.19 | 16:12

7
Пука му на диктатора, че умират хора. Важното е той да си получава 15000 лв. за нищоправене, да си получава де.бе.ли.те торби с "пури и ром" да си ги харчи на старини, да си получава "благодарности" за заводи за ак.у.м.у.л.а.тори и други мазнинки. Народа кучета го яли. Ама идва Видов ден и за него на 14.11.2021 г. когато ще му подготвим пътя към С.о.ф.и.й.с.к.и.я централен затвор. Близо е денят. Остава му по малко и от месец.

2021.10.19 | 16:11

5
Р.а.д.е.в е позор - съд, присъда и затвор.

2021.10.19 | 16:07

3
Всичко е заради прекупвачи,предлагам държавна Енергетика а прекупвачи и частни дружества да бъдат осъдени за случилото се
К. У. Р за БСП и радеффф- Кунилингвата

2021.10.19 | 15:51

2
Мдааа.. радеф-олигофренът връща с бързи и големи крачки комунизЪма в РБ. Държавата това , държавата онова и така... накрая пак лунен комунистически пейзаж и действителност!

Добави коментар

Водещи новини